KG: Održana "Noć istraživača" - iKragujevac


Vesti

"Noć istraživača" drugi put održana je i u Kragujevcu. Ova zabavno-naučna manifestacija bila je održana istovremeno u 300 gradova širom Evrope, a u Kragujevcu su je organizovali Univerzitet, Prva i Druga kragujevačka gimnazija.

Svi programi jedinstvene noći istraživača su novi, atraktivni, prilagodjeni svim uzrastima i ne zahtevaju posebno usko stručno obrazovanje. Osim toga, pružena je prilika da učenici mladjih razreda osnovnih škola otkriju kako nauka utiče na svakodnevni život. Preko stotinu istraživača, kako mladih tako i onih najiskusnijih bili su sa posetiocima u nezaboravnoj zabavnoj istraživačkoj avanturi na nekoliko lokacije u gradu.

Učionice Prve Kragujevačke gimnazije, pretvorene su u prave laboratorije u kojima su se tiskali osnovci, roditelji, nastavnici, dok su djaci srednjih škola i studenti demonstrirali razne eksperimente iz fizike, geologije, biologije, hemije, ali i robotike.

Jednom rečju, zabavljali su se svi.

U Srbiji, Noć istraživača se održava po šesti put a finansirana je iz programa HORIZONT 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Kiri.

Ove godine manifestacija će se održati u čak 9 gradova u Srbiji, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Pančevu, Jagodini i Ćupriji i u 5 ruralnih područja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu