Kragujevčani, sutra ćemo imati priliku da vidimo ''Krvavi Mesec''! - iKragujevac


Vesti

Mnogi su uvereni da Mesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, ali i potrese i erupcije vulkana, a oni koji veruju u "proročanstvo krvavog meseca" tvrde da će uslediti apokalipsa.

28. septembar: Pomračenje Meseca

I to totalno pomračenje Meseca! Do ovoga dolazi kada se Zemlja nađe tačno između Sunca i Meseca, pa sprečava sunčevu svetlost da dođe do našeg satelita - i samim tim se Mesec ne vidi.

28. septembar: "Krvavi Mesec"

Ovo je najbliži Mesec ove godine i delovaće veće i punije nego inače. "Krvavi Mesec" je savršeno pun Mesec, a ime je dobio jer ima crvenu boju, zbog činjenice da se Zemja nalazi između Sunca i Meseca. Naravno, to se uvek podudara sa pomračenjem Meseca - ali on ne mora nužno da bude potpuno mračan. Naime, iako sunčeva svetlost ne može da priđe od senke Zemlje, određeni zraci se rasipaju i stižu do Meseca.

Zbog svoje blizine jako će svetliti, a ubrzo nakon toga postupno će nestati. Potpuno pomračenje dogodiće se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina senka u potpunosti zakloniti Mesec.

Tokom pomračenja koje će trajati više od jednog sata stanovnici Zemlje će svedočiti i takozvanom krvavom Mesecu, odnosno fenomenu kada zaklonjeni mesec isijava crvenom ili narandžastom bojom kao rezultat odbijanja Sunčeve svetlosti od Zemljine atmosfere.

Mnogi su uvereni da Mesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, ali i potrese i erupcije vulkana, a oni koji veruju u “proročanstvo krvavog meseca” tvrde da će uslediti apokalipsa.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu