Prijem za predstavnike Udruženja gluvih i nagluvih - iKragujevac


Vesti

Povodom Međunarodnog dana gluvih, koji se od 1958. godine obeležava 27. septembra u zgradi Gradske uprave član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović organizovala je prijem za predstavnike Udruženja gluvih i nagluvih Kragujevac.

Tokom nedelje posvećene gluvim i nagluvim licima održaće se niz aktivnosti a prijem je bio još jedna prilika da predstavnici ovog Udruženja ukažu na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju. Prema rečima sekretara Udruženja gluvih i nagluvih Suzane Maslać Matović, najveći problemi ove populacije predstavljaju komunikacijske barijere, obrazovanje, zapošljavanje i obezbeđivanje pomagala.

Akcenat ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodne nedelje i dana gluvih je obrazovanje gluvih na znakovnom jeziku, uvođenje znakovnog jezika u škole i angažovanje tumača znakovnog jezika u institucijama. Zakonom bi trebalo da postane obavezna upotreba znakovnog jezika u obrazovanju gluve dece - ističe Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja.

Kragujevačko Udruženje gluvih i nagluvih broji 320 članova i u okviru svojih aktivnosti imaju radionice, sportska i kulturno umetnička društva i zajednički rade na poboljšanju kvaliteta života svojih članova. Na godišnjem nivou, prema rečima člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, iz budžeta grada izdavaja se oko milion dinara za programske aktivnosti, dok se Udruženju pomaže i kroz pojedinačne projektne aktivnosti. 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu