KG: Predstavljenja rešenja elektronske uprave i elektronske sednice - iKragujevac


Vesti

Na inicijativu predsednika Skupštine grada Milana Urošević danas je u Skupštinskoj sali održana prezentacija Microsoft rešenja elektronske uprave, modernog načina komunikacije i načina funkcionisanja velikih gradova uključujući i prezentaciju idejnog rešenja za elektronsku sednicu.

Članovi Gradskog veća, funkcioneri Skupštine grada, pomoćnici gradonačelnika, načelnici gradskih uprava i službi bili su u prilici da vide na koji način funkcionišu portal sistemi i kako je najbolje urediti odnos Skupštine grada sa ostatkom sistema u lokalnoj samoupravi.

Miljana Jovičić iz kompanije Microsoft predstavljajući rešanja ove kompanije u oblasti IT-a rekla je da je suština svih rešenja koja nude pomoć lokalnim samoupravama u uspostavljanju bolje i efikasnije komunikacije sa građanima. ''Suština ''pametnih portala'' je da omoguće građanima različite vidove komunikacije sa službama koje su im neophodne u obavljanju mnogih poslova. Građani na ovaj način štede svoje vreme a lokalne samouprave poboljšavaju kvalitet svog rada i efikasnost'', rekla je Miljana Jovičić.

O rešenju za elektronsku sednicu govorio je Vladimir Sijačic iz kompanije ALTI napominjući da je reč o integrisanom informacionom sistemu koji treba da objedini multimedijalni, konferencijski i informacioni sistem u jedan sistem, omogućiti elektronski rad na sednicima Skupštine grada i poprečno povezivanje sa dokument menadžment sistemom, elektronskom pisarnicom, kompletnim protokom dokumenta. ''S druge strane sistem omogućava elektronsko upravljanje sednicama, praćenje rada same sednice, aktivnosti svakog odbornika pojedinačno-vremena govora, rezulata glasanja, vreme prisutnosti na sednici. Reč je o kompleksnom sistemu na koji se naslanjaju drugi sistemi'', istakao je Sijačić i dodao da se period realizacije uvođenja ovog sistema, u zavisnosti od zahteva korisnika, kreće od dva do šest meseci.

Nakon prezentacije predsednik Skupštine grada Milan Urošević rekao je da smo mi u ovom momentu, nažalost, daleko od onoga što je danas prezentovano i dodao da u bliskoj budućnosti moramo da radimo na tome da deo po deo takvih sistema implementiramo u našu gradsku upravu i Skupštinu grada. ''To su rešenja koja su skupa ali dugoročno samoodrživa i rešenja koja štede novac i Gradske uprave i javnih preduzeća ali i vreme građana. Ovim rešenjima se skraćuje put za ostvarivanja različitih prava građana poput prava na roditeljski, dečiji dodatak, prijava i upis novorođenčadi u matičnu knjigu i drugo'', rekao je Urošević.

Ono što je posebno interesantno za Skupštinu grada, prema rečima predsednika gradskog parlamenta Milana Uroševića, su način funkcionisanja softverskog i hardverskog rešenja za elektronske sednice Skupštine grada. Za sada ovakav način rada primenjuje se u Skupštini Srbije i Skupštini Vojvodine a Urošević ističe da bi se ovakvo rešenje primenilo u Kragujevcu potrebne su investicije u samu salu, prilagođavanje sale i mnogo toga drugog. ''Pitanje je da li mi to u ovom trenutku možemo da izvedemo ali svakako ćemo težiti tome da u bliskoj budućnosti pređemo na ovakav način rada. Mi danas, u 21.veku na sednicima Skupštine odbornici se javljaju za reč podizanjem ruke, materijal se dobija u papiru, broje se glasovi ''pešački''. Uvođenje elektronskih sednica bi nam omogućilo transparentnije sednice, izveštaje nakon samih sednica i elektronsku dokumentaciju svim odbornicima pre sednice, nakon zasedanja i trajno zabeleženu na hardverskim i softverskim rešenjima koja bi bila implementirana u ovom sistemu'', zaključio je Urošević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu