Nadamo se da idu bolji dani za srpskog seljaka - iKragujevac


Vesti

Najveća jesenja smotra agrara u ovom delu Srbije, 12. Šumadijski sajam poljoprivrede, koji se u naredna četiri dana održava na “Šumadija sajmu“ i ove godine je okupio preko 100 izlagača i oko 300 poljoprivrednika koji su uzeli učešća na tradicionalnim sajamskim izložbama stoke. 12. Šumadijski sajam poljoprivrede, u ime Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Vlade Republike Srbije, otvorio je državni sekretar Željko Radošević.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je i ove 2015. godine dalo maksimum i u striktnom poštovanju programa štednje Vlade Republike Srbije i sa bitno smanjenim agrarnim budžetom uspelo je da u svoj fokus stavi razvoj stočarstva. Istovremeno, trudili smo se da maksimalno efikasno upravljamo sredstvima koja su nam dostupna i u ovom trenutku mogu da vas informišem da je gotovo 67% sredstava koja su predviđena agrarnim budžetom već na računima naših poljoprivrednika. Pokušali smo da pošaljemo jasnu poruku našim stočarima da kreirajući nove mere u oblasti stočarstva, izdvajanjem više sredstava po pojedinim pozicijama, jasno i nedvosmisleno kažemo da poljoprivreda u Srbiji ima šansu, da poljoprivreda u Srbiji mora da ide napred, a da svi zajedno damo pun doprinos tome.

Ono što nas sve raduje je prilika i mogućnost da već od sredine 2016. godine naši poljoprivrednici mogu da koriste sredstva iz predpristupnih fondova EU što će takođe dati dodatni impuls razvoju naše poljoprivrede – rekao je Radošević.Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u gradu Kragujevcu vidi partnera i trudiće se da u narednom periodu podigne ovu saradnju na jedan viši nivo i nađe način i model da podrži Šumadijski sajam poljoprivrede jer centralna Srbija i Šumadija zaslužuju jednu ovakvu manifestaciju.

U ime grada Kragujevca, prisutne je pozdravio Dalibor Jekić, član Gradskog veća zadužen za privredu. Svi smatramo, i država i lokalna samouprava, da je poljoprivreda nova razvojma šansa i da treba da se podrži na adekvatan način. Grad Kragujevac preduzima određene korake u tom smeru. Kao što ste upoznati, nedavno je gradonačelnik grada Kragujevca potpisao memorandm sa kineskim partnerom i nadamo se da ćemo stočarstvo podići na jedan viši nivo, ne samo u gradu Kragujevcu, jer grad Kragujevac jeste lider ali kao lider nosi i odgovornost da podigne čitav region. Nadamo se da idu bolji dani za srpskog seljaka i nadamo se da će grad Kragujevac zaista postati lider ovog regiona.

Ono što planiramo u narednom periodu jeste da oživimo i podmladimo naša šumadijska sela. Smatramo da ministarstvo i lokalna samouprava treba da zajednički rade na tom poslu. Nije dovoljno samo to što imamo plodno zemljište i vredne ljude, jer protiv klimatskih uslova se ne možemo boriti bez adekvatne tehnologije. Tehnologije koja treba da omogući veće prinose i veću zaradu za srpskog seljaka, i potrebno je širiti i obezbediti nova tržišta – rekao je Jekić.

Generalni sponzor ovogodišnjeg sajma je kompanija “Agromarket“, a srebrni sponzor sajma kompanija “Dunav osiguranje“. Posetioce sajma, u naredna četiri dana očekuju atraktivni prateći programi, izložbe životinja i bogat kulturno-umetnički program društava i grupa koja neguju tradicionalnu kulturu.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu