Kragujevac na mapi železničkih koridora Zapadnog Balkana - iKragujevac


Vesti

Pruga koja prolazi kroz Kragujevac biće uvrštena na mapu železničkih koridora Zapadnog Balkana, jedan je od zakljućaka Balkanskog foruma koji je održan u Beču.

U sklopu rekonstrukcije Ibarskog pravca, trasa od Lapova do Kraljeva biće elektrifikovana, a pruga izmeštena iz centra Kragujevca.

Nekada veoma važan, a zatim decenijama zanemaren železnički pravac, koji od čvora u Lapovu vodi, preko Kragujevca, prema Kraljevu, Kosovskoj Mitrovici i dalje na jug, ponovo postaje deo mreže balkanskih koridora, a time vidljiv i na evropskoj mapi.

U skladu sa zaključcima Balkanskog foruma u Beču, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije u kragujevačku gradsku upravu stigla je najava elektrifikacije deonice od Lapova do Kraljeva, u okviru rekonstrukcije pravca prema Kosovskoj Mitrovici, vredne 200 miliona evra.

Najavljujući, na osnovu razgovora sa funkcionerima Ministarstva da je realizacija tog projekta izvesna, član Gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju, Veroljub Tifunović, kaže da će Kragujevac insistirati kod nadležnih da se kompletna dokumentacija što pre pripremi.

Bez obzira što je reč o državnom projektu, uloga lokalnih institucija biće ključna da se pronađe odgovarajuće rešenje za izmeštanje pruge iz gradskog jezgra.

Uz rekonstrukciju magistralnog železničkog pravca kroz Šumadiju i njegovog pozicioniranja na mapi koridora Zapadnog Balkana, kao dela evropske mreže, u planovima nadležnog Ministarstva Kragujevac će ponovo dobiti status regionalnog centra u Srbiji, kakav imaju Novi Sad i Niš. Odluka o tome očekuje se pre kraja ove godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu