Kragujevac dobio podršku namenjenu Ustanovi za decu “Nada Naumović“ - iKragujevac


Vesti

Centralna tema ove posete bila je “Jačanje institucionalne saradnje“ u okviru koje je organizovana poseta preduzećima socijalne kooperative. 

U okviru programa podrške “Politika za decu i mlade u Srbiji“ u okviru koga regija Emilija Romanja i Ministarstvo spoljnih poslova Italije sarađuju sa Republikom Srbijom, a jedan od partnera je i grad Kragujevac, organizovana je studijska poseta italijanskim gradovima Bolonja i Ređo Emilija, od 25-27. avgusta. Zvaničnu delegaciju Srbije činili su predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja na čelu sa državnim sekretarom Nenadom Ivaniševićem, predstavnici Ministarstva finansija kao i lokalnih samouprava Kragujevca, Loznice i Novog Sada. 

Kragujevac je kroz ovaj projekat dobio podršku namenjenu Ustanovi za decu “Nada Naumović“ i Centru za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“. Reč je o opremi za unapređenje inkluzivnog obrazovanja i obrazovanje centara za mlade. Ukupna vrednost projekta je 75 000 evra.

Delegacija Kragujevca je imala priliku da se upozna sa primerima dobre prakse u gradu pobratimu Ređo Emilija, a sa druge strane predstavnici državnih institucija su pre svega imali za cilj da se upoznaju sa socijalnim preduzetništvom jer je u pripremi zakon o socijalnom preduzetništvu u našoj zemlji.

Ređo Emilija je grad pobratim Kragujevca, saradnja je dugogodišnja i studijska poseta je imala i edukativni karakter jer je tom prilikom posećen internacionalni centar “Loris Malaguci“ i dva preduzeća socijalne kooperative u kojima preko 50% zaposlenih čine osobe sa invaliditetom. Nadamo se još boljoj saradnji i nadamo se da će završetak projekta i dobro realizovane projekte aktivnosti biti prilika da nam se otvore neka nova vrata za neku buduću saradnju - kaže dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Projekat Podrške politici za decu i mlade je najbolji mogući primer kako se jedna dobra praksa iz Italije može realizovati u jednoj lokalnoj zajednici. Grad Kragujevac je prepoznat kao grad koji dobro prati inovativne i razvojne kapacitete i ima sopstvene kapacitete i snage da takve projekte podrži i realizuje.

U junu mesecu ove godine je u okviru Programa, u Kragujevcu, gostovalo ulično pozorište “Teatro Due Mondi“ , u čijoj su pozorišnoj radionici i uličnoj predstavi učestvovali korisnici Centara za mlade i Kluba OSI. Njihovo učešće u ovoj akciji naišlo je na pozitivne ocene donatora, pa su predstavnici ove italijanske regije nedavno donirali kameru, projektor i platno Klubu OSI, kao dodatni poklon u okviru projektnih aktivnosti. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu