Kragujevac vodeći u Srbiji po broju tumača znakovnog jezika - iKragujevac


Vesti

Kragujevac se nalazi među vodećim gradovima u Srbiji po broju tumača znakovnog jezika, ali i po načinu na koji osobe sa oštećenim sluhom ostvaruju svoja prava u brojnim državnim institucijama.

Osam ovlašćenih tumača znakovnog jezika radi pri Udruženju osoba oštećenog sluha, a svakodnevno u prostorijama Udruženja dežuraju po dva tumača koji su angažovani u Prevodilačkom servisu koji uspešno radi već dve godine.

Svi članovi Udruženja kroz Prevodilački servis, imaju pomoć u prevodu kada odlaze u zdravstvene ustanove, banke, pošte, sudove, opštinu ili druge službe, a u Kragujevcu nije bilo slučaja da osoba sa oštećenim sluhom ne može da ostvari svoja prava zbog otežane komunikacije.

Po zakonu o upotrebi znakovnog jezika, koji je na snazi već dva meseca, sve institucije od opšteg značaja u obavezi su da imaju tumače znakovnog jezika.

Obuka tumača za znakovni jezik je dugotrajan i kompleksan proces, a za osposbljavanje jednog prevodioca potrebno je najmanje pet godina.

Udruženje osoba sa oštećenim suhom u Kragujevcu je medjuopštinska organizacija koja pokriva područje cele Šumadije i trenutno ima oko 500 članova, od kojih 300 živi u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu