KG: Podrška porodici i romskoj zajednici - iKragujevac


Vesti

Podršku porodici i romskoj zajednici za podizanje dece ranog uzrasta naziv je regionalne konferenciji održane u zgradi Uprave grada, na kojoj su sumirani rezultati dvogodišnjih aktivnosti u okviru projekta „Snažni od početka-dam len phaka”. Kako bi doprineo razvoju podsticajnog i bezbednijeg porodičnog okruženja za decu do pet godina iz siromašnih romskih porodica koja žive u nehigijenskim uslovima, projekat „Snažni od početka” inicirao je Centar za interaktivnu pedagogiju-CIP, a realizovali Obrazovno-kulturna zajednica “Romanipen”, Udruženje građana Roma “Ponos”, Edukativni centar Roma i Dečji centar “Mali princ”.

Za majke i decu iz četiri kragujevačka romska naselja: Licika, Palilule, Bresnica i Korman od početka projekta do danas održano je 56 edukativnih radionica na teme zdravlja, razvoja, vaspitanja i učenja, a prema rečima koordinatorke Emine Nikolic iz Obrazovno kulturne zajednice "Romanipen", za njih je vladalo veliko interesovanje. Iako se razvijanjem roditeljskih kompetencija za negu, vaspitanje, podršku razvoju i učenju dece, i malim promenama u okruženju ne može sprečiti dejstvo siromaštva, na ovaj način se značajno može unaprediti razvoj dece i njihova početna pozicija.

Emina Nikolić kaže da je tokom projekta ostvarena veoma dobra saradnja sa Preventinim centrom Doma zdravlja Kragujevac i da je na nivou grada formiran lokalni tim za podršku sastavljen od predstavnika relevantnih institucija koje mogu da pruže savetodavnu, stručnu, materijalnu ili drugu neophodnu pomoć romskim porodicama.

S obzirom na to da grad Kragujevac podržava projekte čiji je cilj unapređenje položaja Roma, konferenciji su prisustvovali član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović i član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti Boris Kovačević. „Jako je bitno da održimo dobru saradnju i aktivnosti koje realizujemo u cilju unapređenja položaja Roma, a s obzirom na to da ovaj projekat obuhvata najmladje pripadnike romske populacije možemo reći da on predstavlja i jedno sistematsko reševanje problema jer uključujući i roditelje i lokalnu zajednicu preventivno delujemo na unapređenje razvoja i osnaživanje romske porodice“, navodi Boris Kovačević.
Inače, projekat „Snažni od početka-dam len phaka“, realizuje se još u Beogradu, Nišu i Subotici.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu