Obeležena Gradska litija u Kragujevcu (FOTO) - iKragujevac


Povodom obeležavanja slave Stare crkve, posvećene Silasku Svetog Duha na apostole, juče je centralnim ulicama Kragujevca prošla je gradska litija. Episkop Jovan je na trgu "Kod krsta" uzneo molitvu za grad i njegove stanovnike.

Na Duhovski ponedeljak i ove godine, koji se skoro dva veka proslavlja kao slava starog svetotrojičkog hrama i grada Kragujevca, juče u popodnevnim satima služena je večernja služba u porti Staroj crkvi.

Nakon nje povorka u kojoj su bili i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damnjan Srejić i zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac, krenula od Stare crkve ulicom 27.marta do trga "Kod krsta", gde je episkop šumadijski Jovan uzneo molitvu.

U molitivi Episkom Šumadijski gospodin Jovan, između ostalog je rekao: "Sveblagim okom svojim pogledaj sa neba na sluge tvoje, blagoslovi ih svakim blagoslovom, osveti ih sveosvećujućom blagodaću tvojom, postavi uz svakoga anđela koji će nas čuvati i prosvećivati na svako dobro delo upućivati, odvrati srca naša od rđavih misli, bolesne isceli, zdrave sačuvaj, svaku bolest i svaku nemoć udalji od naroda tvoga, plodnost zemlji daruj, lepo vreme održi, vetrove ukroti, blogoverni dar pošalji zemlji, jednodušnost, ljubav među ljudima zacari, istinu vere uzvisi na put pobožnosti nas uputi".

Litija je prošla pored zgrade suda, zatim glavnom ulicom kraj Saborne crkve, pored Prve gimnazije i vratila se u portu Stare crkve. Nakon gradske litije organizovan je kulturno umetnički program.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu