Ekonomski kokus Narodne skupštine posetio Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Narodni poslanici, članovi Kokusa – parlamanetarne grupe za ekonomski razvoj Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici NALED-a i IRI susreli su se sa predstavnicima lokalne samouprave grada Kragujevca, ali i sa privrednicima iz kompanija Agromarket, Sena, Petroplast, Tranava, Nikom, Obi i Ženeva lux.

Oni su se detaljno upoznali sa potencijalima Kragujevca, kao i sa problemima sa kojima se privrednici u ovom regionu susreću u poslovanju.

Pozdravljajući okupljene, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je istakao da je ovo izuzetna prilika da privrednici otvoreno porazgovaraju sa narodnim poslanicima o problemima koji ih muče, da vidimo šta Narodna skupština kroz zakone i Vlada Srbije mogu da učine na poboljšanju investicionog ambijenta za domaće privrednike, pošto je na neki način u Srbiji sve posvećeno privlačenju stranih investicija. I domaći privrednici su spremni da aktiviraju svoj kapital, da se ozbiljno uključe u privredni razvoj Srbije otvaranjem novih ili proširenjem postojećih kapaciteta i stvaranjem uslova za nova zapošljavanja, zahvaljujući merama koje država i lokalna samouprava budu sprovodile.

Mora da nam bude jasno da su i lokalna samouprava i Republika multiplikatori privrede, kazao je Slobodan Nikolić generalni direktor Nikoma. Razvoj može da se pospeši samo zajedničkim radom. Govoreći o problemima sa kojima se privrednici suočavaju, Slobodan Nikolić je posebno skrenuo pažnju na ukidanje podsticaja na investicije, odnosno oslobađanje od dobiti, koja direktno utiče na razvoj kako velikih, tako srednjih i malih preduzeća. Jedan od problema jesu i manjkavosti koje su se našle u Zakonu o porezu na imovinu i nekretnine.

Naš cilj je da izađemo na teren i damo jednu novu konotaciju rada Narodne skupštine i narodnih poslanika tako što ćemo imati bolju komunikaciju ne samo sa građanima nego i sa privrednicima i lokalnim samoupravama - istakao je prof.dr Vladimir Marinković predsednik Kokusa. Želimo da rešavamo probleme na konkretan način, a nema konkretnijeg načina nego kada čujemo koji su njihovi problemi, kako da radimo na unapređenju zakonodavne funkcije da privrednici mogu još više da investiraju, još više da zapošljavaju. Neophodno je da obezbedimo uslove za prelazak iz jednog službeničkog u preduzetničko društvo.

Usmereni smo na domaće privrednike, jer strateški cilj Vlade Srbije pored dovođenja stranih investitora jeste da razvijamo i podstičemo domaće investicije, preduzetništvo, a naročito mlade ljude da pokreću sopstveni biznis. Uradićemo sve da poboljšamo poslovni ambijent, da napravimo takvu zakonsku regulativu koja će motivisati ljude da investiraju, da zapošljavaju i započinju nove poslove. Znamo da postoje brojni parafiskalni nameti, želimo maksimalno da rasteretimo privredu i da je ojačamo jer od toga zavise i svi drugi sektori. Ako porezi budu veliki i ne budu podsticajni nemoguće je očekivati bilo kakve investicije, a samim tim ni novo zapošljavanje.

U radu skupa učestvovali su i članovi Gradskog veća Dalibor Jekić za privredu i Igor Mitrović zadužen za finansije i imovinu.

Inače, prva sednica Ekonomskog kokusa održana je početkom aprila u Aranđelovcu, a nakon Kragujevca, članovi Kokusa posetili su opštine Rača i Topola. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu