Održana edukacija građana protiv falsifikata - iKragujevac


Vesti

Održan informativno-edukativni razgovor sa građanima Kragujevca u okviru kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem originale!"

Predstavnici Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija su u Tržnom centru Plaza, u okviru kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem originale!", građanima Kragujevca na primerima falsifikovane odeće, hrane, pića, i alata pokazali kako da uoče razliku između falsifikovanih i originalnih proizvoda.

Predstavili su im zaplenjenu krivotvorenu robu iz Kragujevca i okoline i ukazali im sve štetne posledice proizvodnje i upotrebe falsifikovanih proizvoda.

"Važno je pomoći potrošačima da shvate da ono što može da izgleda kao bezopasna kupovina i nije tako bezazlena, a da su neki falsifikovani proizvodi realna pretnja zdravlju i bezbednosti, radnim mestima i nacionalnoj ekonomiji," kaže Vera Despotović, viši savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kroz razgovor sa tržišnim inspektorima i predstavnicima Uprave carina, građani Kragujevca imali su priliku da dobiju informacije koje im mogu koristiti da se pravilno opredele za kupovinu originala radije nego da se suoče sa negativnim posledicama koje sa sobom nosi upotreba krivotvorene robe. Ovom prilikom, građani su imali mogućnost da vide kako izgledaju falsifikovane testere, čizme, patike, alkoholna pića, čokolade i drugi falsifikati.

Ova akcija deo je kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem originale!", koju sprovode Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Expertise France - francuska međunarodna tehnička stručna agencija, i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Kampanja je deo projekta "Sprovođenje prava intelektualne svojine" koji finansira Evropska unija sa 2.8 miliona evra iz pretpristupnih fondova u cilju jačanja kapaciteta zaštite i sprovođenja prava intelektualne svojine u Srbiji.

Ovo je, inače, četvrti po redu informativno-edukativni razgovor sa građanima u okviru kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem originale!", a ovaj vid aktivnosti predstavnicima pomenutih institucija predstavlja veoma značajnu pomoć sa aspekta prioritizacije daljih aktivnosti u oblasti sprovođenja prava intelektualne svojine, zaštite potrošača i zaštite legalne trgovine.

Prisutnim građanima su podeljene informativne brošure, a takođe su imali priliku da popune anonimne ankete i time slobodno iskažu svoje stavove i mišljenja o ovoj temi. Rezultati ankete biće objavljeni po završetku kampanje.

Ovaj događaj je jedan od niza aktivnosti koje se održavaju u okviru kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem originale!". Cilj ovih aktivnosti jeste da predstavnici državnih institucija Srbije informišu građane o koristima zaštite prava intelektualne svojine i ukažu na štetne posledice izazvane kupovinom i korišćenjem krivotvorenih proizvoda.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu