Analizom kvaliteta meda i proizvoda od mesa obeležen Dan potrošača - iKragujevac


Vesti

Lokalna samouprava i Organizacija potrošača Kragujevac, obeležili su svetski dan prava potrošača predstavljanjem analize meda i proizvoda od meda. 

Na skupu upriličenom ovim povodom prisustvovali su Vesna Novaković, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Nebojša Zdravković zamenik gradonačelnika Kragujevca, Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike, Mirjana Milosavljević, načelnik u Institutu za javno zdravlje Kragujevac i Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača Kragujevac.

Obeležavanje Dana zaštite potrošača je prilika da se skrene pažnja pored ostalog i na značaj načina ostvarivanja prava potrošača i zato Ministarstvo ovaj dan godinama obeležava u saradnji sa organizacijama kao ključnim partnerima u sprovođenju politike zaštite potrošača, navela je Vesna Novaković pomoćnik ministra. Iako se ponekad čini da se nalazimo na suprostavljenim stranama Vesna Novaković ističe da to nije slučaj i izrazila zadovoljstvo što je organizaciju u Kragujevcu prepoznala svoju ulogu i što se lokalna samouprava u okviru svojih mogućnosti trudi da pomogne i olakša njihov rad.

Kragujevac je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je otpočeo rad na zaštiti prava potrošača posredstvom organizacije koja je danas deo nacionalne organizacije potrošača Srbije, a lokalna samouprava je prošle godine podržala i osnivanje Savetovališta za potrošače.

“Imajući u vidu da je Savtovalište dobro radilo i imalo veliki broj pozitivno rešenih primedbi građana, ove godine očekujemo formiranje Centra za zaštitu potrošača u čijem radu će učestvovati predstavnici lokalne samouprave, Savetovališta za potrošače i eksperti iz raznih oblasti, najavio je prof. dr Nebojša Zdravković, zamenim gradonačelnika Kragujevca. Njihov cilj će biti da gradjanima omogući još veći vid zaštite kada kupe lošu robu i brzo reše problem bilo vraćanjem robe ili na neki drugi način u skladu sa pravnim okvirima koji im to sada omogućavaju“, ističe Zdravković.

Podaci izneti na današnjem skupu govore da razvijene zemlje Evropske unije imaju slične probleme kao i Srbija, i da se prigovori potrošača uglavnom odnose na kvalitet obuće, posebno sportske, kvalitet mobilnih telefona, telekomunikacionih usluga i usluga od opšteg ekonomskog interesa.

U nameri da proveri kvaltet prehrambenih proizvoda, odnosno da li je deklaracija u skladu sa pravilnicima i da li ona odgovara stvarnom sadržaju, Organizacija potrošača Kragujevac je uz podršku ministarstva i Instituta za javno zdravlje uradila analizu meda i proizvoda od mesa. Uzorkovano je devet proizvoda meda i 22 polutrajna proizvoda od mesa iz prometa u objektima: Roda, Tempo, Maksi, Matijević, Idea i Dis u Kragujevcu.

“Mi u Srbiji jedemo zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu. Parametre koje smo ispitivali u propisanim su normama i zadovoljavaju i Zakon o bezbednosti hrane i druge pravilnike“, rekao je predstavljajući rezultate analize, Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača u Kragujevcu.

“Mali nedostaci zabeleženi su kod ispitivanja meda, kod koga odredjeni parametar ne ograničava njegov kavlitet u velikoj meri, ali pokazuje da hranljivih sastojaka ima manje nego u nekim drugim sličnim proizvodima, što smo ispitivanjem i želeli da prikažemo“.

Još jedna od primedbi je nepravilno deklarisanje proizvoda od mesa: pašteta, viršli i kobasica u kojima je zabeleženo prisustvo fosfata koji nisu prikazani u deklaraciji, objasnio je Nikolić. Organizacija potrošača Kragujevac uputila je primedbe i prema rečima Zorana Nikolića, očekuje se da će nadležne službe Ministarstva poljoprivrede povući odredjene proizvode sa tržišta i naložiti pravilno deklarisanje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu