Kragujevac u korak sa inovacijama - iKragujevac


Vesti

Na tržištu automobilske industrije očekuje nas prava inovacija, koja potiče upravo iz Kragujevca. Reč je o automobilima modela "Fiat 500 L" sa benzinskim motorom koji će imati fabrički serijski ugrađen metan kao pogon. 

Pored toga što je pogon na metan jeftiniji, njegova prednost se ogleda i u tome što je ekološki dosta čistiji. Koliko je metan isplativ govori nam činjenica da se sa jednim rezervoarom može preći i do 350 kilometara, a da istovremeno cena jednog pređenog kilometra ne može biti veća od 3,7 dinara. Najčešća zapremina ovih boca biće 27 litara, što je negde oko 12,5 kilograma.

Model "Fiat 500 L" na metan, koji je po štedljivosti broj jedan zaživeće na našim prostorima od aprila meseca. Po rečima komercijalnog direktora "Fijata", Umberta Lanučelija, ova kompanija ima specijalizovane programe za ubrzavanje i sagorevanje metana u cilindrima koji omogućavaju da rad, snaga i elastičnost motora budu što veći.

Ekonomska isplativost ovog pogona je velika, ali su ekološki benefiti ono što čini ovaj pogon privlačnim vozačima. Samim ti, Kragujevac bi u narednom periodu mogao da bude prvi grad po smanjenju zagađenosti vazduha.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu