Dame, da li ste se ikada zapitale koliko su zapravo štetne farbe za kosu? - iKragujevac


Svaštara

U današnje vreme gotovo da ne postoji žena koja barem jednom nije obojila svoju kosu privremenom ili trajnom bojom. Pojavile su se pre više od 30 godina I postalesastavni deo života žena I muškaraca, ali jeste li znali koliko je farba za kosu štetna po zdravlje onih koji je koriste? 

Trećina žena iznad osamnaest godina, ali i sve više muškaraca, naročito iznad 40 godina, redovito koristi boje za kosu. Bilo da se radi o prekrivanju sedih ili čiste želje da isprobaju kako im stoje nove boje. Činjenica je da ne znamo dovoljno o proizvodu koji sadrži veći broj potencijalno opasnih hemikalija od bilo kog drugog kozmetičkog proizvoda, a nanosimo ga toliko blizu svog neizmjerno važnog organa – mozga. Poznato je da stvari dospevaju u krvotok kroz kožu, pa tako i kroz vlasište. Zato je posebno važno da saznamo što više o proizvodima koje nanosimo na vlasište. Pre nego se odlučite čime čete tretirati i obojiti, imajte u vidu par veoma važnih informacija koje bi mogle pomoći. Boje za kosu sastavljene su od nekolikohiljada hemikalija. Sumnja se na njihov štetan utjecaj na zdravlje od kad su se pojavile. Posednjih dvadesetak godina sprovode se razna istraživanja kako boje za kosu utječu na ljudski organizam. U tom periodu dokazano je da su neke od tih hemikalija kancerogene. Pokazalo se da kod frizera i žena koje su redovito koristile boje za kosu osamdesetih godina postoji 70 % veći rizik od kancerogenih oboljenja, posebno mehura, krvi, koštane srži i limfe. Takođe je povećan rizik od raka grudi,pa se sumnja da mogu oštetiti jetru i bubrege, uzrokovati razne hormonalne poremećaje, rak kod dece ako se koriste čak i kratkotrajno pre ili za vreme trudnoće. Od 2003. godine, Europska komisija je zabranila 22 hemijske stvari koje se koriste u bojama za kosu za koje se smatra da su potencijalni rizik po ljudsko zdravlje. Taj popis se povećao 2007. godine na 135 zabranjenih supstanci! Dodatnih 46 stvari izaziva reakcije na koži kao što su preterana osjetljivost i alergija. Boje za kosu također u sebi sadrže više od 20 različitih aktivnih stvari, od kojih su najpoznatije amonijak i vodikov peroksid (hidrogen), para-fenilni dijamin i para-toluenski diamin. Za hidrogen peroksid se sumnja da je čak i u manjoj dozi toksičan za probavni, živčani i dišni sustav, može oštetiti DNA i uzrokovati rak. Zanimljivo je da je zabranjen u Japanu i Kanadi. Amonijak uništava zaštitni sloj kose te na taj način omogućava boji da oboji kosu. Iritira kožu, oči i disajni sastav i može uzrokovati astmu i poteškoće s disanjem. U jeftinijim bojama se često koristi i resorcinol, jer u kombinaciji sa peroksidom daje boji trajnost. On uzrokuje ubrzan rad srca, promene u disanju, glavobolje, nemir, mučninu i drugo. Boje za kosu mogu uzrokovati alergijske reakcije koje se očituju kroz dermatitis očiju, ušiju, vlasišta, lica i osip, peckanje i intenzivno žarenje temena. Takođe se može javiti pojačana osjetljivost, ne samo na boje za kosu već i na ostale supstance u raznim kozmetičkim proizvodima, konzervanse, prehrambene boje i lekove.

Zato je potrebno prije svakog bojenja kose napraviti test na alergiju..
Kao zdrava alternativa danas na tržištu postoji i boja na biljnoj bazi koje boje kosu biljnim pigmentima raznih biljaka poput koprive, kupine, oraha i sladića. One bojaju površinski sloj kose dajući joj lep sjaj uništavanja njene strukture.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu