OPASNOST: Korišćenje ovih svakodnevnih aparata izaziva kancer - iKragujevac


Svaštara

Sve bržii razvoj tehnologije olakšao je život, ali i uneo strah od štetnog delovanja. Nova tehnička dostignuća imaju I loše strane, a to je najpre zagađenje životne sredine i narušavanje zdravlja. Najviše se govori o „nevidljivom zagađenju“, odnosno nejonizujućim zračenjima.

 Suprotno od jonizujućih, radioaktivnih zračenja koja su neuporedivo opasnija, nejonizujuća nemaju dovoljno energije za pokretanje procesa jonizacije u živim tkivima. Koliko su opasna po zdravlje, niko stručan nema pravi odgovor. Taj odgovor kreće se od potpune katastrofe do potpuno neutralnog uticaja. Po mišljenju naučnika,čovek ne poseduje čula kojima bi osetio nejonizujuće zračenje. U integralni elektromagnetski spektar nejonizujućeg zračenja ulazi i ultraljubičasto (UV), infracrveno (IC) i radiofrekfencijsko zračenje (RF), kao i električna i magnetska polja ekstremno niskih frekfencija. Zaštita od ovog zračenja praktično dane postoji, ali postojesimptomi kojise javljaju kao posledica kontakta sa ovim tipom zračenja I to su obično: glavobolja, poremećaj sna i zamor. U današnjici je prosto nemoguće živeti bez kućnih aparata. Svi kućni aparati predstavljaju izvore električnih i magnetskih polja niskih frekfencija koji pripadaju grupi nejonizujućih zračenja. Vrednosti jačine su najizraženija u neposrednoj blizini aparata, dok sa rastojanjem od izvora naglo opadaju. Veliki izuzetak su mikrotalsne peći, koje zbog termičkog efekta na hranu emituju zračenje na velikoj frekfenciji od preko 2 gigaherca, za vreme njenog rada treba biti na rastojanju većem od četiri metra. Rastojanje je nešto manje kada je reč o drugim aparatima koje svakodnevno koristimo, od 30 do 50 centimetara od određenog aparata nivo električnih i magnetskih polja drastično opada I ne predstavlja opasnost za osobe na ovom rastojanju.

Preporuka za električne satove koji se najčešće drže pored kreveta je da se drže na udaljenosti od jedan i po do dva metra od uzglavlja. Tokom upotrebe treba voditi računa i o aparatima kao što su mikser, fen za kosu, aparati za brijanje. Svi pomenuti aparati koriste se samo određeni vremenski period prema uputstvu. Upotreba mobilnih telefona opasna je po zdravlje I još uvek nije potpuni ispitana. Istraživanja rađenapre nekoliko godina daju rezultate da je upotreba mobilnih telefona potencijalno kancerogenu za ljude. Mobilni telefoni ispoljavaju svoja štetna dejstva najviše tokom razgovora, kada mozak apsorbuje najmanje polovinu zračenja koje se emituje. Kada je telefon uključen, a ne koristi se nalazi se „u stanju mirovanja“, orijentaciono na svakih 15 minuta pošalje po jedan kratak signal najbližoj baznoj stanici, koja ga registruje po posmatranoj lokaciji I tada je zračenje zanemarljivo. Zračenje zavisi I od kvalitetaaparata I od udaljenosti antenna baznih stanica.Bitnozakorisnike jeste daznajuda se telefonprislanja na uvo nekoliko trenutaka nakon uspostavljanja veze. Tokom noći kada nam mobilni nisu potrebni treba ih staviti što dalje od glave, jer bezbedne udaljenosti izražene brojkama ne postoje. Deca su posebno osetljiva. Tokom razgovora mobilnim telefonom dečiji mozak apsorbuje više zračenja u odnosu na odrasle osobe. Zato i postoje jasne preporuke o njihovom korišćenju: Deci mlađoj od 12 godina ne treba davati da koriste mobilni, osim u retkim slučajevima. Izbegavati nošenje neposredno uz telo * Razgovore obavljati što kraće. Tokom razgovora telefon držati naizmenično na oba uva Izbegavati telefoniranje u prevoznim sredstvima * Više koristiti spikerfon i SMS komunikaciju * Isključite interent rutere u sobi u kojoj deca spavaju, ne držitelaptopna krilu. Muškarcima se posebno savetuje da telefon ne drže u džepu pantalona, jer negativno utiču na broj spermatozoida. Rizični po zdravlje su bežični internet. Zna se da ruteri i modemi šalju signale kroz zidove putem elektromagnetnog zračenja, pa se postavlja pitanje zašto ti signali ne bi mogli da prođu i kroz naša tela? Dodatni problem je što niko nikad ne gasi svoj Wi-Fi. Dakle, zračenje je prisutno non-stop. Studije su pokazale da dugoročno izlaganje talasima rutera može da izazove oštećenja mozga, gubitak pamćenja, pa čak i tumore. Međunarodna agencija SZO za istraživanje raka klasifikovala je RF zračenje kao ozbiljan rizik po zdravlje i spada u isti kategoriju kao što je benzene, duvan, azbest.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu