Zaboravljeno mesto u Kragujevcu (FOTO) - iKragujevac


Sreski špijun

Kada se u Kragujevcu pomene prostor Topolivnice, ono na šta asocira sve Kragujevčane je poznati muzički festival koji se održava krajem jula svake godine i koji okuplja na desetine izvođača, i više desetina hiljada ljudi. 

Poslednjih godina, Knežev Arsenal je posebno zanimljiv, kako muzičkoj, tako i filmskoj industriji, pa su na već pomenutoj lokaciji snimani brojni muzički spotovi, ali i domaći i inostrani filmovi i serije, poput filma italijansko – irske koprodukcije, koji prikazuje izgradnju verovatno najpoznatijeg broda u istoriji, „Titanika“.

Knežev arsenal je autentični vojno-industrijski i arhitektonski kompleks u Srbiji i Evropi. Proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja 1979. godine.

Najveće industrijsko preduzeće Srbije u XIX veku, Topolivnica, nastala je od nekadašnjeg Starog Miloševog Arsenala i, od tada, metalska industrija je osnov privrednog razvoja kako samog grada, tako i cele Srbije.

U kompleksu Vojnotehničkog zavoda, u objektu „Čaurnice“, 1884. godine zasijala je prva električna sijalica. Industrijska arhitektura, karakteristična za izgradnju Kneževog Arsenala, preuzeta je od Nemačke i Francuske. Karakterišu je crvena opeka, drveni doksati i stepeništa, izlomljeni krovovi pod crepom i visoki dimnjaci, koji čine skladnu celinu. Sa obe strane ulaza, nalazi se po jedna topovska cev na betonskom postamentu. Smatra se da je inženjer, Todor Toša Selaković, imao najviše uticaja na izgradnju ovog vojnotehničkog kompleksa.

 

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac