Partizan zakazao večiti derbi u finalu plej-ofa! - iKragujevac


Sport

Odbojkaši Partizana Efbet drugi su finalisti plej-ofa Banka Poštanska štedionica Superlige. Aktuelni šampion Srbije je večeras, u trećoj polufinalnoj utakmici, nadigrao Radnički doo u Kragujevcu sa maksimalnih 3:0, po setovima 25:22, 25:22 i 25:22.

 

Partizan je večerašnjom pobedom, nakon punih devet godina, zakazao borbu za titulu sa Crvenom zvezdom, pošto su se poslednji put „večiti“ u finalu sastali u sezoni 2014/2015. Nakon tog finala, crveno-beli su osvojili naslov nacionalnog šampiona, pa će Partizan ove godine pored šanse da odbrani titulu osvojenu prethodne sezone, imati priliku da se revanšira ljutom rivalu za tadašnji poraz.

Ne smemo propustiti priliku da pomenemo Radnički iz Kragujevca, koji je iza sebe ostavio sjajnu sezonu. Ekipa Alekse Brđovića je od prvog kola, pa sve do večeras, važila za jednog od glavnih favorita za osvajanje titule, a u prilog tome ide i činjenica da je ligaški deo sezone završila na drugoj poziciji, upravo ispred aktuelnog šampiona. Možda sportska sreća večeras nije bila saborac Radničkog, ali je sigurno da su Kragujevčani ove sezone, predvođeni ekipom koju je krasio spoj mladosti i iskustva, osvojili srca velikog broja ljubitelja odbojke.

Sigurnom igrom u odbrani, Partizan je za nijansu bolje otvorio uvodni period i poveo je sa 4:1, a najzaslužniji za takav početak gostiju bili su Bjelica i Marinović. Iako je Radnički u narednih nekoliko poena uspeo da stigne do izjednačenja (9:9), brzo je Partizan vratio minimalnu prednost na svoju stranu i poveo sa 12:10. Kako se set bližio kraju, crno-beli su vešto odolevali svim pokušajima domaćina da ponovo vrati egal i održavali su malu prednost. Tako je tim Bojana Janića u finišu stigao do četiri set lopte, a ispostavilo se ubrzo da je treća bila srećna i gosti su sa 25:22, poveli sa 1:0.

Za razliku od minulog, želeo je Radnički da u drugom setu što pre stigne do izjednačenja. Nagovestili su to izabranici Alekse Brđovića na početku, jer su poveli sa 2:0. Međutim, dovoljno je „parni valjak“ bio zahuktan, pogotovo nakon dešavanje iz prethodne deonice, pa je uskoro na krilima Mrdaka i Bjelice stigao do preokreta i vođstva od 12:7. Nije se na tome zaustavio aktuelni šampion Srbije, jer je i u daljem toku seta održavao prednost. Tako je bilo do rezultata 17:12, kada su Kragujevčani znalački iskoristili greške rivala, poravnali rezultat i nagovestili uzbudljivu završnicu. Ipak, da finiš bude miran, potrudili su se crno-beli, koje nije previše demoralisao ovaj nalet rivala i ubrzo su vratili lepu zalihu, koja im je uskoro bila i više nego dovoljna da dupliraju vođstvo – 25:22.

U trećem, a ispostaviće se nešto kasnije i poslednjem setu, Partizan je stigao do zacrtanog cilja i obezbedio je novo finale plej-ofa. Ova deonica je bila preslikana kao druga, jer je ekipa iz Beograda nakon minimalnog vođstva rivala na startu uzela stvari u svoje ruke i u finiš je ušla sa velikih šest poena prednosti (17:11). Najzaslužnija za ovakav rasplet bila je dijagonala Partizana Marinović – Tadić, ali je i ostatak tima dao nemerljiv doprinos. Iako je Radnički po ugledu na prethodni set uspeo da smanji zalihu protivnika u nastavku, Partizan je do kraja bio istrajan i na identičan način kao i prva dva, rešio je treći set u svoju korist i zakazao je finale sa večitim rivalom – 25:22.

Bojan Janić, strateg Partizana, istakao je da je njegova ekipa kontrolisala ceo meč i da će se u finalu truditi da pokaže najbolju igru. 

„Još uvek nema vremena za slavlje, jer ono najbitnije tek sledi. Svakako, zadovoljni smo plasmanom u finale. Trudili smo se da dođemo mirni i da uživamo u utakmici. Mislim da smo to uspeli u većem delu, iako još uvek imamo naše boljke i neke padove. Ipak, kontrolisali smo ceo meč i zasluženo smo pobedili. Što se samog finala tiče, Zvezda ima prednost domaćeg terena. To je ekipa koja je regularni deo sezone okončala kao prva na tabeli, pokazala je najveću konstantnost, ali ćemo apsolutno biti prisutni u svakom poenu. Trudićemo se da budemo mirni, da uživamo u velikom finalu, da budemo agresivni, jaki i da pokažemo našu najbolju igru“, zaključio je Janić

Iskusni Novica Bjelica predvodio je svoj tim do pobede sa 16 osvojenih poena, a pratili su ga Lazar Marinović i Milija Mrdak sa po 11. Na drugoj strani, najviše se istakao Filip Stoilović sa 12.

Neće crno-beli imati previše vremena za odmor, pošto ih već za nekoliko dana očekuju obaveze u finalu. Prve tri finalne utakmice zakazane su za 14, 17 i 20. april, dok su eventualna treća i četvrta predviđene za 23, odnosno 26. april.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu