SNS: Od 2017. do danas, na listu lekova stavljeno 80 inovativnih lekova - iKragujevac


Politika
Da bi jedna država funkcionisala punim kapacitetom neophodno je konstantno održavanje i razvijanje svih sistema koji je čine.

Vođena činjenicom da je zdravstveni sistem jedan od najsloženijih, te da je država u obavezi da brine o zdravstvenom stanju svog stanovništa, srpska napredna stranka, od momenta dolaska na vlast do danas, potrudila se da isti konstantno unapređuje, i to kroz:

- infrastrukturne projekte i opremu;
- adekvatnu brigu o zaposlenima i razvoj zdravstvenih kadrova;
- spektar programa i usluga sa ciljem pružanja zdravstevne zaštite pojedincima, porodici i zajednici;
- očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi obezbeđvanjem zdravstvenih usluga stanovništvu kako moderne tako i tradicionalne medicine na efikasan, dostupan i prihvatljiv način.

Da je to zaista tako, najbolje potvrđuju primeri iz naše lokalne zajednice. Kada govorimo o infrastrukturi i opremi, planirana je izgradnja novog Univerzitetskog Kliničkog centra u Kragujevcu, početak radova se očekuje sredinom sledeće godine .Kada je reč o opremi , do sada je za aparatururu i opremu Kliničkog centra iz budžeta države izdvojeno pet miliona evra, a planira se ulaganje od još milijardu dinara.

Što se tiče opreme u ZZZR-u Grad je donirao rentgen, ginekološki sto, ultrazvuk, ekg, def, magnet za fiziklanu terapiju, digestor, 2 automobila, a država urinarni analizator, čime je znatno povećanja efikasnost rada, a samim tim i poboljšan kvalitet zdravstevne usluge.

Što se tiče brige o zaposlenima i razvoja zdravstvenih kadrova, treba napomenuti povećanja plata
odluku da ugovore na neodređeno vreme dobiju svi medicnski radnici koji su radili tokom pandemije Kovida-19.

Poslednji, ali možda i najvažniji segmet u kojem su se naša država i Grad posebno istakli od dolaska Srpske napredne stranke jeste onaj koji se odnosi na očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi. Spomenućemo najpre uspešnu borbu sa Kovidom 19, kada su zahvaljujući uspešnoj politici države, ali i lokalne samouprave naši građani imali adekvatnu pomoć i podršku pri lečenju, čemu je pored zanovljene aparature, četiri vrsta vakcina, odgvorajućih lekova, angažovan i veliki broj novih zdravstvenih radnika.

S obzirom na to da je pitanje povećanja nataliteta, ali i rešavanje problema neplodnosti ključan za opstanak države i naroda, posebno su važne mere preduzete na ovom polju. U skladus a tim posebnu pažnju treba obratiti na proces vantelesne oplodnje, gde je starosna granica žena za ostvarivanje prava na istu podignuta sa 43 na 45 godina, dok je grad Kragujevac i pre odluke Vlade Srbije pomerio granicu sa 45 na 47 godina starosti. Što se dužine prebivališta oba partnera tiče, ona je smanjena sa tri na jednu godinu, što je rezultiralo izrazitim povećanjem broja parova koji ulaze u program vantelesne oplodnje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje poslednjih nekoliko godina značajno je unapredio i dostupnost inovativnih lekova višestrukim povećanjem budžeta za ovu vrstu terapija i stavljanjem novih inovativnih lekova na listu . Time je velikom broju pacijenata omogućeno kvalitetnije lečenje.

Za poslednjih šest godina, od 2017. do danas, na listu lekova stavljeno je 80 inovativnih lekova za različita, od čega samo prošle godine njih 26.
Poređenja radi, za osam godina u periodu od 2007. do 2015. godine, na listu lekova stavljen je svega 21 inovativni lek.

Na kraju, svaku od navedenih stavki možemo dalje razrađivati i pojašnjavati, ali i ovako postavljene jasno pokazuju izraziti napredak zdravstvenog sistema, kao i tendenciju ka daljem razvoju i spretnosti odgovaranja na postavljene izazove", rekao je na konferenciji za medije Lazar Planić master inženjer- citoskriner ispred Gradskog odbora Srpske napredne stranke Kragujevac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu