Predsednik Skupštine grada Kragujevca raspisao izbore za Savete mesnih zajednica - iKragujevac


Politika

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, raspisao je danas izbore za Savete građana mesnih zajednica za nedelju 3. oktobar 2021. godine u vremenu od 07.00 do 20.00 sati.

Izbori za Savete mesnih zajednica predstavljaju najširi oblik demokratije i mogućnost da se građani u mesnim zajednicama kandiduju, budu na raspolaganju svojim komšijama, da donose finansijske planove i predlože rešenja komunalnih i infrastrukturnih problema na prostoru mesne zajednice za koju se kandiduju. Ovi izbori, pomažu nama, gradskoj vlasti u Skupštini grada Kragujevca poručio je predsednik Petrašinović, da na najkvalitetniji mogući način rešavamo probleme građana na području mesnih zajednica.

Izborne radnje počinju narednog dana, od dana raspisivanja izbora za Savete mesnih zajednica a svoje kandidature građani po proceduri mogu da predaju 15 dana pre održavanja izbora, a to je 17. septembar.

Komisija za izbor Saveta građana mesnih zajednica formiraće biračke odbore već u toku naredne nedelje, nakon čega će odbori uputiti poziv svim građanima da uzmu učešće na ovim izborima.

Potreban broj potpisa za svakog kandidata je jedan posto od ukupno upisanih birača u birački spisak na teritoriji mesne zajednice. Građani svoje potpise podrške mogu dati za veći broj kandidata, odnosno za onoliko kandidata koliko se bira u toj mesnoj zajednici. Taj broj može biti isti ili manji ali ne veći. Broj članova Saveta mesnih zajednica je podeljen tako da one mesne zajednice koje imaju 2000 birača biraju tri člana, mesne zajednice od 2001 do 6000 birača biraju pet, a mesne zajednice koje imaju preko 6000 birača biraju sedam članova Saveta mesnih zajednica.

Savet ima mogućnost da angažuje stručno lice koje će pomagati u njihovom radu, da obrazuje i druge organe u sastavu mesnu zajednice koji će im pomagati u donošenju odluka i realizaciji onoga što je predviđeno Statutom mesne zajednice i Poslovnikom o radu Saveta građana mesnih zajednica, objasnio je Petrašinović i pozvao sve građane da uzmu učešće u izborima i u što većem broju izađu na izbore koji će se održati u nedelju 3. oktobra 2021. godine.

izbori mesna zajednica.jpg

izbori mesna zajednica.jpg2.jpg

izbori mesna zajednica1.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu