Novi zakon nova energiju za pljačku - iKragujevac


Politika

Beograd -- Lider LDP kaže da će ta stranka pružiti maksimalan otpor zakonu o javnim preduzećima, koji je energija za novu pljačku i nastavak obračuna s neistomišljenicima.

Na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine, Čedomir Jovanović je upozorio da su bila lažna obećanja vladajuće koalicije o departizaciji i ocenio da je novi zakon o javnim preduzećima najočigledniji dokaz licemerja i političke kriminalizacije, koja ima uporište u vladajućoj koaliciji, kao i osnov za sistemsku korupciju.

"Zakonom se daje pravo (Aleksandru) Vučiću, (Ivici) Dačiću i (Mlađanu) Dinkiću da postave svakog direktora u zemlji i svaki direktor će odgovarati toj trojci. Ovaj zakon ne sme ući u skupštinsku raspravu, jer će Srbiju i sve nas opisati kao ljude koji su izvan 21. veka", kazao je Jovanović.

Lider LDP je naveo da je Vučićeva partija uzela ceo energetski sektor i dovela anonimne i nestručne ljude i da će ono što je dopušteno Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci biti dopušteno i u resorima koje su preuzeli Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije.

"Umesto zakona o javnim preduzećima, koji bi bio dokaz iskrenog reformskog opredeljenja, dobijamo zakon srednjovekovnog orijenta, koji feudalizuje Srbiju u partijskim torovima", rekao je Jovanović i naveo da je dug 700 javnih preduzeća četiri i po milijarde evra i da nikada niko nije odgovarao za lošu ekonomsku politiku.

On je ocenio da je predloženi zakon o javnim preduzećima poslednja etapa u organizovanom obračunu koji se vodi mesecima kako bi se srušile lokalne samouprave koje nisu bile spremne da služe interesima vladajuće koalicije na republičkom nivou.

"Nakon donošenja zakona biće nevažan karakter lokalne vlasti, jer će sve u vezi sa novcem biti pod kontrolom republičke vlasti", kazao je Jovanović.

Predloženi zakon je, upozorio je Jovanović, temelj totalitarnog režima koji se u Srbiji uspostavlja, a LDP će političkim otporom protiv tog zakona razobličiti politiku harange i vikend raciju koja se vodi poslednjih meseci u navodnom obračunu vlasti protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Borba protiv korupcije se vodi zakonima, a ne poternicama u tabloidima i napadima na one koji nisu spremni da im poljube papuče", kazao je
Jovanović.

On je ocenio da je predloženi zakon o javnim preduzećima u sukobu sa Zakonom o javnoj svojini koji obavezuje osnivača preduzeća da na konkursu izabere direktora.

"Rešenjima u zakonu, direktori 50 javnih i državnih preduzeća na republičkom nivou dobiće funkcije odlukom petočlane komisije u kojoj tri člana imenuje Vlada Srbije i unapred je obezbeđena većina koja garantuje partijske, a ne ekonomske interese", upozorio je Jovanović.

On je naveo i da neće biti moguća žalba na odluke komisije koja bira direktore. Jovanović je kazao da je vlada predložila da se u preostalih 650 preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava direktori biraju odlukom odbornika lokalnog parlamenta, ali je naveo da će ti direktori odgovarati resornom ministru u Beogradu.

"Razlog za smenu je čak i izjava koja ne prija ministrovom uhu", rekao je Jovanović i istakao da je obaveza svih političkih stranaka u parlamentu da se suprotstave predloženom zakonu, koji je na dnevnom redu sednice na kojoj se razmatra i predloženi državni budžet.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu