Grubješić : Nema novih uslova - iKragujevac


Politika

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Snežana Grubješić izjavila je da veruje da će Evropska komisija na proleće imato dovoljno argumenata da Savetu EU preporuči otvaranje pregovora sa Srbijom i da imamo uveravanja svih koji odlučuju da nema novih, ni tajnih uslova za Srbiju. 

Na pitanje da li ima dovoljno vremena za konkretne rezultate, jer će o tome koliko je Srbija učinila na normalizaciji odnosa sa Prištinom, u Briselu biti raspravljano na proleće, Grubješić je rekla da su „konkretni rezultati već postignuti i prepoznati“ i da je vlada „pokazala odgovornost time što ne govori i radi jedno u Briselu, drugo u Beogradu, a treće na Jarinju“.

Kada je reč o srpskoj platformi za rešavanje kosovskog pitanja, Grubješić je rekla da „nije čula nikoga iz EU ko bi se toliko obrušio na platformu kao što to čine pojedini krugovi u Srbiji“.

-Nekima je Kosovo i dalje poligon za sticanje jeftinih političkih poena, a neku su Kosovo odavno otpisali, pa ih ni ne interesuje šta piše u tom dokumentu, rekla je ona
.
-Nije tačno da platforma dovodi u pitanje nastavak evropskih integracija, kao što je na prvi pogled zaključio jedan od novih političkih lidera. Platforma jeste polazna osnova i daje predlog rešenja za kosovsko pitanje, rekla je Grubješić.

Naravno, istakla je ona, ne odustajemo od legitimne zaštite naših sunarodnika na Kosovu, to niko ne može da osporava i zaštita preostalih Srba na Kosovu i njihovih prava jesu najvažnije teme u dijalogu sa Prištinom.

Potpredsednica Vlade je naglasila da Srbija sarađuje sa svim državama u regionu i da ne vidi nijedan razlog da se to pitanje postavi kao uslov za datum.

-Naravno, prostora za unapređenje te saradnje ima, naročito u odnosima sa Hrvatskom, sa kojom postoji niz otvorenih pitanja koja opterećuju bilateralne odnose. O njima će se razgovarati i tragaće se za međusobno prihvatljivim rešenjima, rekla je Grubješić.
 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu