Susret Dačića i Milanovića ? - iKragujevac


Politika

U relativno bliskoj budućnosti održaće se sastanak premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića, ali trenutno niko ne priprema takav susret, piše danas Jutarnji list. 

Pozivajući se na izvor iz vrha hrvatske vlade, zagrebački dnevnik navodi da bi do susreta moglo da dodje na nekoj medjunarodnoj konferenciji ili sastanku, a ne u Zagrebu ili Beogradu.

List navodi da u organizacji takvog skupa postoji i priličan "logistički problem" koji je uslovljen različitim medjunarodnim položajem Hrvatske i Srbije. Milanović je, navodi Jutarnji, često u Briselu, budući da je Hrvatska pred ulaskom u EU, dok Dačić ne učestvuje na sastancima EU.

"Donese li se odluka o sastanku, to se može relativno brzo srediti", ističe dnevnik.

U vrhu hrvatske vlade, ocenjuje se, postoji dobra volja sa sastankom na najvišem nivou, jer "dok su medjudržavne privredne veze prilično dobre, politički odnosi su već godinu dana u slobodnom padu".

Razlog za to su pre svega stavovi nove vlasti u Srbiji o uzrocima ratova na ovim prostorima, a potom su, kako se navodi, posle oslobadjajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu "stizale uvrede i optužbe da je time poništen nekakav hrvatski genocid nad Srbima".

Uz to, list navodi da su optužbe iz Beograda u poslednje vreme sve redje, pa se pretpostavlja da bi do susreta moglo da dodje u bliskoj budućnosti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu