Počinje 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ - iKragujevac


Kultura

U subotu, 7. maja počinje 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ čiji je domaćin Knjaževsko-srpski teatar. Prvo veče Festivala otvara domaćin predstavom Na rubu pameti po delima Miroslava Krleže, Iva i Tene Štivičić, u režiji Marka Misirače.

02 (20).png

Od 7. do 14. maja Festival će se održati pod sloganom „Joakim u svojoj kući“ koji simbolično označava da se ovaj značajni pozorišni festival posle 15 godina ponovo održava u teatru koji je Joakim Vujić i osnovao. Selektor Zoran Karajić izabrao je sedam predstava koje će učestvovati u takmičarskom programu – Na rubu pameti (Knjaževsko-srpski teatar / Hrvatski kulturni centar), Oslobođenje Skoplja (Narodno pozorišta Niš / Narodno pozorište Leskovac), Stvaranje čoveka (Narodno pozorište Leskovac), Trpele (Kraljevačko pozorište / Šabačko pozorište), Crna ovca (Kraljevačko pozorište), Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice (Narodno pozorište Pirot), Izbiračica 42 (Kruševačko pozorište), dok će osma predstava Svinjski otac (Narodno pozorište Užice) biti izvedena u čast nagrađenih.

05 (18).png

 

O najboljoj predstavi i nagradama koje se dodeljuju odlučivaće žiri u sastavu – Ivana Nedeljković, glumica, mr Nemanja Ranković, glumac i reditelj, i Snežana Kovačević, kostimografkinja. Žiri će dodeliti nagrade u sedam kategorija: nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju kostimografiju, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (četiri ravnopravne nagrade), nagrada najboljem mladom glumcu i specijalnu nagradu – za neki od segmenata pozorišne igre koji nije obuhvaćen glavnim nagradama. Posebnu nagradu dodeljuje Okrugli sto kritike u sastavu – dr Zoran Maksimović, moderator okruglog stola, Miloš Latinović, kritičar, i Aleksandra Jovanović, kritičarka. Predstave se igraju na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra sa početkom u 20 časova, a zanimljiv prateći program organizovan tokom trajanja Festivala otvoren je za sve zainteresovane posetioce.

PRATEĆI PROGRAM

4. maj – 4. jun   Foaje Knjaževsko-srpskog teatra

Izložba „Mija Aleksić – biti glumac“, organizator Dom omladine Kragujevac, produkcija Kulturni centar Gornji Milanovac

10. maj 12.00 časova   Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra  

Radionica „Dramatizacija savremene književnosti – izazovi i rešenja“,

Miloš Latinović, književnik

11. maj 12.00 časova  Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra  

Predavanje „Misli Jovana Sterije Popovića o pozorištu i glumi“,

dr Nemanja Savković, docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini

13. maj 18.00 časova   Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra

Predavanje „Joakim Vujić: srpskog pozorišta kamen odbačeni, kamen ugaoni“,

dr Isidora Popović, teatrolog

14. maj 18.00 časova   Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra  

Predstavljanje monografije „Snežana Kovačević: tihi majstor velikog umeća“,

Zoran Jeremić, priređivač monografije, Zoran Žeravčić, izdavač „Kolektiv“ Užice i mr Nemanja Ranković, glumac i reditelj

Mario Badjuk

Foto: Promo

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu