Otvoren XIV Joakim Inter Fest - iKragujevac


Kultura

Ovogodišnji slogan Međunarodnog pozorišnog festivala u formi pitanja ”Ko se boji pozorišta?” otvara još mnoga brojna, suštinska i ukazuje na još više odgovora a publici tokom festivalskih večeri nudi šest mogućih interpretacija života od Molijerovog Tartifa preko Hasanaginice, Medejinih dečaka, Zabave za Borisa i Ko se boji Virdžinije Vulf. Prve večeri, ljubiteljima pozorišne umetnosti u Kragujevcu predstavom Slika Dorijana Greja po romanu Oskara Vajlda u režiji Stajka Murđeva, predstavilo se Dramsko pozorište ”Nikola Vaptsarov” iz Bugarske. U prisustvu predstavnika grada Kragujevca, žirija i učesnika ovogodišnjeg festivala, kulturnih poslenika i ljubitelja pozorišta, XIV Joakim Inter Fest otvorio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Izborom Slobodana Savića, pozorišnog kritičara, na mestu selektora i umetničkog direktora Festivala, Teatar kao organizator i grad Kragujevac kao pokrovitelj, prave zaokret u strukturi i koncepciji festivala. Evro – regionalni koncept, ove godine, donosi predstave koje su u saglasju sa savremenim izvođačkim pozorišnim praksama, a to je ono što publika želi, rekao je Miljan Bjeletić prilikom otvaranja. Diskutabilno i intrigantno pitanje sadržano u sloganu širokog je opsega i pruža još širu lepezu mogućih odgovora. U ime pisca, u trenutku sadašnjem, glumci iz više zemalja otvoriće mnoštvo pitanja. Na nama je da zahvaljujući magiji koja iznova tinja, kada se zavesa Joakim Inter festa podigne, pronađemo odgovore, rekao je Bjeletić, član Gradskog veća.

Vidljivost i prepoznavanje glavne su karakteristike novog koncepta Festivala, ali prema rečima selektora Slobodana Savića iako naizgled vrlo jednostavno, novo lice Joakim Inter Festa će slaviti društveno i umetnički odgovorno, estetski sofisticirano pozorište koje se suočava sa stvarnošću i koje je u tesnoj vezi sa modernim pozorišnim praksama, istovremeno otvarajući suštinska pitanja savremenog čoveka koja poniru u njegovu dušu.

Zagovornik sam odgovornog pozorišta, koje je svest i savest društva u kojem nastaje i za koje nastaje, kaže Slobodan Savić, selektor Festivala. Trudio sam se da upravo takve predstave dovedem u Kragujevac, ali bez podrške pozorišta i predstavnika lokalne samouprave ne bih uspeo da napravim drugačiji festival. ”Ko se boji pozorišta?” slogan je festivala i otvara pitanje koje ukazuje na mnogo mogućih odgovora. Pozorište je od vajkada postavljalo ključna, suštinska pitanja, ali nije nudilo odgovore. Ta „značenjska praznina“ između pitalice i odgovora je čar pozorišta i poziva gledaoce na aktivan odnos prema umetnosti, pozorištu i predstavama koje su ove godine na programu, kaže Slobodan Savić.

Ove godine međunarodni žiri dodeljivaće dve nagrade: Grand Prix „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca, glavnog pokrovitelja festivala.

Narednih pet večeri u okviru Joakim Inter Festa do 13. oktobra publika će pored pozorišta iz Bugarske videti još predstave iz Slovenije, Rumunije, Hrvatske i Srbije.

Večeras, na sceni Knjaževsko-srpskog teatra, glumci Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora igraće predstavu Tartif po motivima Molijerove drame u režiji Igora Vuka Torbice.

Joakim inter festu prethodilo je otvaranje izložbe Velikani teatra autora Gorana Dimića u Galeriji Joakim. Izložbom u formi plakata predstavljeno je više od 170 najznačajnijih domaćih i svetskih pozorišnih ličnosti od Euripda do savremenih dramskih stvaralaca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu