Na 14. Joakim Inter Festu sedam predstava - iKragujevac


Kultura

Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest ove godine održavaće se od 7. do 14. oktobra u Knjaževsko – srpskom teatru, saopšteno je na konferenciji za medije. U zvaničnoj konkurenciji 14. po redu festivala naći će se sedam predstava pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije.

Sve u svemu, i uprkos svemu, pred nama je Festival koji slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Od ove godine njegov koncept je evro-regionalni, utemeljen na visokim umetničkim standardima, rekao je pozorišni kritičar Slobodan Savić, selektor i umetnički direktor Festivala. Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike, kaže selektor Savić.

Selekcija je tek malo više od pola posla. Predstoji nam još mnogo rada, pre svega organizatorima i domaćinima Festivala. Ako sve privedemo kraju kako je zamišljeno, u Kragujevcu ćemo ove jeseni imati jedan od tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji, zaključio je Slobodan Savić.

Predstave će biti izvedene na sceni Joakim Vujić od 20 sati i to pozorište iz Atine izvešće predstavu Tesla, po romanu Oskara Vajlda pozorište iz Bugarske igraće Sliku Dorijana Greja, glumci Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora igraće predstavu Tartif, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice. Novosadsko pozorište po motivima drame LJubomira Simovića a u režiji Andraša Urbana nastupiće sa Hasanaginicom, pozorište iz Rumunije sa Medejinim dečacama dok će glumci pozorišta Ulisis iz Hrvatske u režiji Lenke Udovički igrati predstavu Ko se boji Virdžinije Vulf.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu