VELIKI USPEH: Učeniku Muzičke škole iz Kragujevca PRVA NAGRADA na ''Svetskom trofeju'' - iKragujevac


Kultura

Na jednom od najprestižnijih svetskih takmičenja akordenonista sa tradicijom dugom skoro sedam decenija koje nosi naziv “Svetski trofej“, Luka Simić, učenik drugog razreda Muzičke škole “Dr Miloje Milojević“ osvojio je prvo mesto u kategoriji junior klasik. Tim povodom u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu za Luku i njegovog mentora, profesora Vladimira Mandića organizovao je prijem.


Kragujevačka muzička škola uživa veliki ugled na međunarodnoj akordeonističkoj sceni i može se reći da, posle nekoliko godina bez većih rezultata, nastavlja se s tradicijom. Ono što je važno istaći je da je Luka izdanak jedne stvaralačke loze koja i danas daje rezulate a plodovi rada prepoznati su na međunarodnoj, svetskoj sceni. Uspeh mladog Luke Simića i njegovog profesora Vladimira Mandića, koji su najbolji mogući predstavili i školu i svoj grad i državu na međunarodnom planu, je vid svojevrsne promocije grada Kragujevca i svakako predstavlja bolje pozicioniranje na međunarodnoj kulturno-umetničkoj sceni, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i najavio da će od sledeće godine grad u značajnoj meri podržavati talentovane učenike i studente odlukom Gradskog veća o obrazovanju Komisije koja će davati preporuke za sufinansiranje troškova izuzetno nadarenih učenika srednjih škola i studenata za potrebe njihovog naučno- istraživačkog rada, studijska putovanja i kulturno-umetničko stvaraštvo.

Govoreći o Luki, profesor Mandić kaže da je izuzetno dete koje se izdvaja od svojih vršnjaka po svojoj odgovornosti i profesionalizmu i da je pred njim svetla budućnost.

Veoma uspešna godina za Luku a počelo je sve u aprilu ove godine kada je Luka na republičkom takmičenju u organizaciji Ministarsva prosvete od 122 kandidata postao laureat ne samo u svojoj kategoriji, već ukupnog takmičenja. Već na jesen, kao rezultat predanog rada i vežbanja, došao je drugi veliki uspeh- drugo mesto na Svetskom kupu u Kaunasu u Litvaniji, a evo pre nekoliko dana i osvojeno prvo mesto u Viktoriji u Kanadi na “Svetskom trofeju“, kaže profesor Vladimir Mandić, mentor.

Šesnaestogodišnji Luka Simić je učenik drugog razreda Muzičke škole “Dr Miloje Milojević“ na Odseku za harmoniku i od malena na grudima nosi ovaj instrument a danas već ozbiljno govori o svojoj karijeri.

Konkurencija je bila ozbiljna, učestvovali su akordeonisti iz čitavog sveta, ali moja ljubav prema instrumentu i ozbiljan rad i vežbanje doneli su rezultate. Zbog toga mislim da je moj uspeh još veći iako nije jedini do sada. Govoreći o planovima Luka kaže da ima još mnogo trofeja i takmičenja na kojima bi želeo da učestvuje.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu