Slava Stare crkve i gradska litija - iKragujevac


Kultura

Drugog dana silaska Svetog Duha, Stara Miloševa crkva proslavlja svoju hramovnu slavu, a istovremeno je i litija grada Kragujevca.

Tim povodom, pod Zapisom u porti hrama, služena je Sveta arhijerejska liturgija, kojoj su pored predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, zamenika gradonačelnika Ivice Miomčilovića sa saradnicima, prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, gradskih službi i brojni vernici.

Praznik Silaska Svetog Duha na Apostole praznik je svih hrišćana i praznuje se deset dana posle Vaznesenja i pedest dana posle Vaskrsa. Odlukom Skupštine u Vraćevšnici 1818. godine određen je za slavu tadašnje jedine crkve u Kragujevcu. Tradicija molitvene šetnje - litija obnovljena je u Kragujevcu 1996. godine zahvaljujući blaženopočivšem episkopu šumadijskom Savi.

I ove godine, nakon večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 sati, litija će proći centralnim gradskim ulicima: 27. marta, Kralja Petra I do Krsta, zatim Trg Vojvode Putnika, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Kneza Miloša, Dr Ilije Kolovića (pored Prve gimnazije) Vuka Karadžića, delom ulice Kneza Mihaila do Stare crkve.

Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je nekoliko puta, a 1829. godine uoči Božića prvi put su se oglasila zvona sa ove crkve. Iako mala i u to vreme jedina crkva u Kragujevcu, Stara crkva je bila i ostala oslonac, mesto okupljanja vernika i mesto donošenja važnih odluka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu