Omaž „Smaku” u Knjaževsko-srpskom teatru - iKragujevac


Kultura

Legendarnoj grupi „Smak”, koja je početkom sedamdesetih godina prošlog veka stupila na jugoslovensku rok scenu menjajući je i oplemenjujući svojim karakterističnim bluz zvukom, večeras će u Knjaževsko-srpskom teatru, s početkom u 21 sat, biti priređen svojevrsni omaž.

U čast „smakovaca” sviraće kragujevački kvartet „Kepa i ’Fri spirits’”, kome će ovo biti prvi veliki samostalni nastup u godini u kojoj su se okupili oko ideje da generacijama koje dolaze prenesu deo bogate muzičke baštine koju su stvarali Radomir Mihailović Točak, Slobodan Stojanović Kepa, Zoran Milanović, Laza Ristovski, Boris Aranđelović...

Grupu čine pomenuti Slobodan Stojanović, naš veliki bubnjar, gitarista Mihael Stojanović, bas gitarista Jovan Jovanović i vokal Ana Popović. Ovi muzičari, koji energiju crpe iz doba kada je zvuk izrastao iz iskrenog odnosa prema svetu i životu, izvešće dvadesetak „Smakovih” hitova koji i danas plene svojom katarzičnom snagom. Kragujevčani će večeras ponovo moći da čuju „Daire”, „Plavu pesmu”, „Ljudi nije fer” i druge, ali u novim aranžmanima, u posve samosvojnoj interpretaciji sastava „Kepa i ’Fri spirits’”, koji se još od prvog nastupa, početkom godine u Kraljevu, pripremao za koncert u kragujevačkom KST-u.

Kepa i muzičari su ove godine imali više od 70 nastupa, svirali su na festivalima i u klubovima širom zemlje, ali „put” od Kraljeva do Kragujevca nisu prešli nasumično. U toj „deonici” je istorija i simbolika jer „Smak” je svoj prvi koncert imao u Kraljevu, poslednji u Kragujevcu. A album „Zaveštanje”, koji će na proleće naredne godine objaviti izdavačka kuća PGP RTS, biće kruna pregnuća članova grupe „Kepa i ’Fri spirits’” da „Smakove” pesme otmu od zaborava i, na novom vinilu, preporuče ih naraštajima koji nisu bili deo slavnog vremena u kome su „profesori svirali džez”. Nakon toga „Kepa i ’Fri spirits’” se okreću svom autorskom radu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu