Multimedijalni koncert grupe „Vrooom“ - iKragujevac


Kultura

U petak, 4. novembra, od 21 sata, u sali PMF-a, grupa „Vrooom“ će premijerno izvesti multimedijalni koncert, praćen videom i glumom, po nazivom „Nacija“. Sastavu se ovom prilikom priključuje i glumica Aleksandra Janković, a u toku je rad na predstavi po tekstu Minje Bogavac, u produkciji Bitef teatra, a uz podršku Sokoja.

Nakon dve godine uspešnih nastupa sa muzičkom predstavom „Dogvil“, koja je imala 57 igranja u punim salama širom Balkana i učešća na značajnim regionalnim festivalima, „Vrooom“ ponovo nastupa u starom sastavu: Vanja Vukotić – vokal, Vladimir Marinković – bubnjevi, Jamal Al Kiswani – saksofon, Marko Grubić – bas gitara, klavijature, elektronika.

“Nacija” je umetničko-istraživački projekat čiji konačni rezultat treba da bude muzičko-scensko delo, koje uključuje video, film, pozorište, muziku i interakciju s publikom. Na formalnom planu, ovaj događaj izgleda kao projekcija igrano-dokumentarnog filma, čiji soundtrack uživo izvode četiri muzičara. Pored njih, u prostoru su i glumci/glumice koji igraju u interakciji sa snimljenim materijalom i publikom.

Ovaj tehnološki izazovan i inovativan način izvođenja, značajan je za razumevanje osnovne teme kojom se “Nacija” bavi. Tema projekta počiva na apsurdu činjenice da u XXI veku živimo svedočeći munjevitom napretku nauke i tehnologije, a da su nam – bez obzira na to, životi i dalje organizovani u skladu sa idejama nacije i nacionalne države, definisanim dva veka ranije: pre industrijske revolucije i naučnih otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo svoju svakodnevicu. Dvadeseti vek, kao vek industrije, vek Teorije relativiteta ali i vek u kom su (u ime nacije) počinjeni najgnusniji zločini u istoriji čovečanstva, zauvek je promenio ljudsku civilizaciju. Jedina stvar koja je u njemu, bez obzira na sve, ostala nepromenjena i nerelativizovana, jeste ideja o naciji i nacionalnoj pripadnosti kao važnom, samoodređujućem činiocu u formiranju identiteta pojedinca. Ovaj umetnički projekat temelji se na toj činjenici i za cilj ima da razotkrije tragikomične posledice života u društvu koje, na jednoj strani, teži što bržem i dinamičnijem napretku, dok na drugoj ne pokazuje ni najmanju želju da svoju osnovnu organizaciju pomeri iz statike utvrđene dva veka ranije. Ideja projekta je da kroz formu koja objedinjuje koncert, pozorište, film i animaciju publike prikaže različite aspekte ovog kompleksnog fenomena te postavi provokativna pitanja: da li biste lakše živeli bez svoje nacije ili bez svog kompjutera? Da li se više identifikujete sa pripadnicima svoje nacije ili sa ljudima koji dele isti sistem vrednosti kao i vi? Da li su vam bliži vaši sunarodnici ili vaše kolege (bez obzira na to kojom se profesijom bavite)? Ko je „tipičan predstavnik vaše nacije“ i zašto to (nikad) niste (baš) vi? Izražajna sredstva u ovom delu biće izabrana tako da pokazuju kontrast između hiper-modernog i arhaičnog, koji najbolje oslikava okoštalost ideje naciona u savremenom društvu i njenu začuđujuću održivost u vremenu brzih i naglih promena.

Ulaznice za ovaj događaj su u pretprodaji po ceni od 300, dok će na sam dan koncerta cena biti 400 dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu