Izložba- Zbirka grafika Odeljenja za istoriju za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac - iKragujevac


Kultura

Narodni muzej Kragujevac organizuje izložbu pod nazivom – Zbirka grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac.

Ovom izložbom i velikim katalogom Zbirke , kragujevački Muzej i Odeljenje za istoriju umetnosti nastavljaju predstavljanje i publikovanje bogate Istorijsko- umetničke zbirke - već su publikovani Katalog Vajarske zbirke, katalog Zbirke Crteža, Katalog Stalne postavke uz prateće izložbe.
Ova izložba predstavlja presek Zbirke grafika uz predstavljanje najznačajnijih imena i dela umetnosti grafike na prostorima bivše Jugoslavije, kao i izbor stranih umetnika.
Zbirka sadrži preko 400 grafika, u mapama i kao pojedinačne radove, od ukupno – 120 umetnika – hronološki pokriva perod od sredine 19. veka, kroz ceo 20. vek sa naglaskom na 60-te, 70-te godine, kao i 90-te godine i početak 21. veka.
Pored autora iz Srbije, zastupljeni su i umetnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, ali i iz Nemačke, Rusije, Italije, Poljske, Slovačke ...i, naravno, kragujevački autori.

U želji da predstavimo Zbirku grafike u svom njenom obimu i raznovrsnosti , Narodni muzej Kragujevac je ostvario saradnju sa Studentskim kulturnim centrom Kragujevac i sa Galerijom Art – u Kontakt galeriji SKCa izložen je Izbor iz Zbirke grafika – 12 autora sa 26 radova, a u Galeriji Art izlažemo Mapu sa 52 grafike, poklon Božidara Jakca i na taj način ova izložba je dobila dva ozbiljna prateća izmeštena segmenta.

Autor kataloga i izložbe je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik istoričar umetnosti.

Otvaranja u sva tri prostora su u utorak 13. septembra 2016. godine i to:

Galerija Narodnog muzeja u 19 sati

Kontakt galerija SKC Kragujevac u 20 sati

Galerija Art u 20 i 30 sati 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu