Vladimir Đorđević: "Na taljigama u večnost" - iKragujevac


Kultura

Monodrama Na taljigama u večnost, po tekstu kragujevačkog pisca Vladimira Đorđevića o životu i tragičnoj sudbini vojvode Petra Bojovića, izvedena je premijerno u Knjaževsko srpskom teatru.

Lik glavnog junaka na sceni je tumačio Zdravko Maletić, glumac teatra, ovoga puta angažovan u nezavisnoj produkciji grupe autora.

Tragična sudbina pojedinca kao ishod ideološke zaslepljenosti u jednom trenutku istorije, tema je priče koja na žalost nije jedinstvena i samo je jedna od brojnih koje svedoče o neizmernoj ljubavi prema sopstvenoj zemlji i narodu, o požrtvovanosti koja biva potcenjena i čak surovo kažnjena kada se društvene okolnosti promene.

Za Petra Bojovića posle uspesnih pobeda u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, za koje je i odlikovan, zbog vernosti kralju i dinastiji Karađorđević, po završetku Drugog svetskog rata nije bilo izlaza do smrti i nedostojnog pokopa, zbog čega po rečima pisca teksta Vladimira Đorđevica monodrama i nosi naziv Na taljigama u večnost.

Ovo je drugi put da Vladimir Đorđević kroz umetnost, na sceni izvrši svojevrsnu rehabilitaciju zaboravljenih, a zaslužnih ličnosti srpske istorije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu