Dani češke kulture u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Program obeležavanja Đurđevdana Dana grada na platou Kod krsta nastavljen je danas manifestacijom „Dani češke kulture“ koju je organizovalo udruženje češko-srpskog prijateljstva „Česi Šumadije“.

Ovo udruženje osnovano je prošle godine sa ciljem da oživi veze dva naroda koje su bile vrlo intezivne i jake tokom 19. i prve polovine 20-og veka. „Po prvi put danas kada Kragujevac obeležava svoj dan, doveli smo folklornu sekciju udruženja „Češka beseda“ iz Kruščice koja će predstaviti bogati kolorit češkog folklora, i nadam se da će ova manifestacija postati i tradicija“, rekao je Nenad Karamijalković potpredsednik udruženja „Česi Šumadije“.

Kruščica je mesto u opštini Bela Crkva u Južnom Banatu koji ima najveći broj Čeha i gde je osnovano prvo češko udruženje 1921. godine. Udruženje koje se danas predstavilo kragujevačkoj publici u ima folklornu, pevačku i pozorižnu sekciju, članovi su folklornog udruženja Češke republike, nastupali su širom zemlje i inostranstva i ponosni su na dobru saradnju sa ostalim udruženjima nacionalnih manjina u Srbiji.

Inače, Dani češke kulture u Kragujevcu počeli su 21. aprila i trajaće do 11. maja, tokom koje su predviđena mnogobrojna predavanja vezana za znamenite Čehe u Kragujevcu i Srbiji i znamenitim ličnostima češko-srpskih veza, zatim koncert klasične muzike i projekcija filma. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Češke republike i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu