Teatar: "Ubiti pticu rugalicu" - iKragujevac


Kultura

U petak, 30. januara, u 20 časova, u Knjaževsko srpskom teatru biće odigrana predstava „Ubiti pticu rugalicu“, kojoj je postavljanje na scenu kragujevačkog pozorišta, ujedno bilo i prvo izvođenje na našim prostorima.

Predstavu je režirao Nebojša Bradić, koji je opisuje kao predstavu koja komunicira sa publikom, što se vidi u rediteljskom postupku, gde se glumci tokom predstave mešaju sa publikom i tekst govore iz sale. Predstava i istoimeni poznat film, nastali su po romanu Harper Li, američke književnice, koja je 1961. godine za ovaj roman dobila Pulicerovu nagradu. Radnja romana smeštena je u Alabamu i opisuje jug Amerike, u vreme teške ekonomske krize i depresije, ali predstava je po načinu izvođenja sveprostorna i svevremenska, pa je izmeštene u današnje vreme i ukazuje na odnos prema drugima i drugačijima. Problem odrastanja i sticanja prvih životnih iskustava, prikazan je kao svojevrsna potraga za ljudskošću, postavljena negde između „Plodova gneva“ i „Boje purpura“.

U predstavi se oseća autentičan ambijent „boje, mirisi, ukusi i zvuci” američkog juga i Alabame iz tridesetih godina prošlog veka, koje nam dočaravaju kostimi Jelene Janjatović, scenografija Milivoja Štulovića, kao i kombinacija gospel-bluz kompozicija Dragoslava Tanaskovića, koje se sve izvode na sceni uživo, bez nasnimljenih efekata.

To je kompleksna ansambl predstava, a gluma je oplemenjena neobičnim scenskim pokretom, igrom i pesmom, a i drugačijom pozorišnom estetikom, koju nam dočaravaju Katarina Mitrović, Miloš Krstović, Saša Pilipović, Isidora Rajković, Dušan Stanikić, Marina Perić, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić, Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Miodrag Pejković, Jasmina Dimitrijević, Aleksandar Milojević, Vladan Živković, Milić Jovanović, Čeda Štajn i Nenad Vulević.                                                                       

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu