Grupa „ Kalem “: „ Čuvamo tradiciju Balkana “ - iKragujevac


Zabava

Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Na pitanje šta predstavlja grupa „ Kalem“, odgovor bi bi bio?

-Grupa Kalem je sjedinjavanje ideja dvoje ljudi sa različitim motivima, ali zajedničkim ciljem da se napravi novi osvrt na tradicionalnu muziku našeg podneblja.

Koiko je muzičko nasleđe Balkana zastupljeno na današnjoj muzičkoj sceni, ko su njeni najistaknutiji čuvari?

-Na sreću svih nas, sve je više muzičih sastava koji prepoznaju lepotu naše muzike i koji su spremni da, čak i u ne baš povoljnim uslovima, doprinesu tome da se sačuva naša muzička tradicija.

Ko čini grupu?

-Grupu čine Stefan Ilić (vokal, violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Obojica ste akademski muzičari, koje škole ste završili?

-Stefan je završio muzičku školu za talente u Ćupriji i studirao je violinu u Kragujevcu, a Dušan je studirao u Novom Sadu, a master studije završio u Španiji.

Šta simbolizuje naziv grupe, reč kalem?

-Stefan, kao neko ko je dugo u narodnoj muzici, a sa željom da istakne njen tradicionalni, pomalo uspavani aspekt. Dušan, kao neko ko dolazi iz sveta mediteranske i latino muzike, a sa željom da upozna ono odakle je. Reč Kalem simbolizuje spajanje naših muzičkih ideja u jednu celinu i sa istim ciljem – još jednom obasjati našu muziku.

Koliko nastupa ste do sada održali i koji, po Vašem mišljenju, predstavlja krunu Vašeg dosadašnjeg rada?

-Održali smo više desetina nastupa, ali za sada se ističe koncert u „Kolarčevoj zadužbini“, januara tekuće godine. Bio je to naš prvi izlazak na tako veliku i istorijski važnu scenu. Sam koncert je, uz pomoć divne, podržavajuće publike, bio fenomenalan i dao nam je snagu za veliki broj budućih nastupa.

17.png

Izdali ste i prvi album, u vremenu kada se muzičari odlučuju isključivo za jednu numeru, koliko vam je bilo isplativo da izdate ceo album?

-Ne razmišljamo kroz termine isplativosti, ni kada biramo pesme, ni kada biramo način na koji ćemo ih promovisati. Zaista radimo onako kako osećamo.

-Šta je sve na repertoaru, kada je Vaš nastup u pitanju?

Na našem repertoaru ima tradicionalnih balkanskih numera, komponovanih numera, ali i autorskih kompozicija, bilo instrumentalnih bilo sa pevanjem.

-Na prvom albumu „Meseče“ imate, pored autorskih numera, i obrade tradicionalne muzike, kao i instumentalne kompoziicje, koje numere se posebno izdvajaju?

Najviše nam prija kada publika posebno izdvoji neku pesmu, a ono što nas raduje je da svako ima nekog svog favorita. Ako mi moramo da biramo, to je pesma koja nosi isti naziv kao i album – Meseče – jer je autorska i predstavlja našu želju da doprinesemo budućoj tradiciji.

Koliko je podneblje Šumadije i Pomoravlja inspirativno za muziku koju izvodite?

-Svaki kraj Balkana nosi određene melodije i ritmove koji, kada se upakuju sa dobrim tekstom, služe kao inspiracija. Ali ne samo to, već i priče koje slušamo, od starijih kolega, od svakodvenih ljudi, način života u različitim krajevima. Sve to je jako inspirativno, jer, uprkos svemu, balkan i dalje stoji ponosito.

Uz naslovnu numeru, ide i zanimljiv spot u kojem se pojavljuje popularni glumac Nebojša Milovanović, kako je došlo do saradnje sa njim?

-Nebojšu smo upoznali na našem prvom nastupu koji smo priredili glumcima JDP-a nakon njihove predstave. Bilo je to divno veče u kojem se pevalo i veselilo, a nakon toga smo kroz različite oblike sarađivali sa njim i postali i prijatelji. Nebojša je prihvatio naš poziv da bude nosilac spota i svoj deo odradio maestralno.

Smatrate li da je Vaš rad dovoljno medijski zastupljen?

-U odnosu na medijsku sliku koja je trenutno aktuelna, mi smo zastupljeni sasvim solidno. Onog momenta kada medijska kultura bude počela da se menja, očekujemo da i mi, ali i drugi sastavi dobiju još više prostora kako bismo obrazovali različite generacije o tome šta je zapravo narodna muzika.

Predstojeći Vaskrs dočekaćete na Kosovu, uz naše žitelje, pripremate li poseban nastup?

-Sigurni smo da će nam to biti jedan od dražih nastupa, jer odlazimo u sam istorijski centar gde su pesme nastajale. Program će biti blago prilagođen u smislu da ćemo u prvi plan staviti više pesama sa Kosova i Metohije.

Šta očekujete od nastupa na KIM - u?

Da čujemo naše ljude kako pevaju sa nama.

Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. Moto koji stoji na Vašem zvaničnom sajtu, smatrate li to misijom svoga rada?

-Dve su misije: očuvati i obnoviti tradiciju. Očuvati ono što već postoji, dati mu novi sjaj, ali i obnoviti, u smislu kandidovanja novog muzičkog elementa koji se jednog dana možda bude smatrao tradicionalnim.

Koji su vam planovi, možemo li Vas očekivati u Kragujevcu?

-Planovi su obići sva mesta gde smo dobrodošli, a Kragujevac je jedna od stanica za koju smo sigurni da ćemo posetiti do kraja ove godine.

Autor: Mario Badjuk

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu