10 vrsta Lajkova: Jer lajk često nije samo lajk - iKragujevac


Zabava

Pogledajmo deset vrsta lajkova, odnosno, deset razloga zbog kojih određeni subjekti kliknu na onu čarobnu ikonu sa prstom okrenutim prema gore.

1. Lajk podrške.
Kad, na primer, neko od prijatelja tokom vožnje biciklom padne i doživi laku povredu daćete mu lajk. Naravno, ne zato što vam se sviđa njegov tekst ili fotografija, nego zato što smatrate da mu je taj lajk potreban. Jer želite da zna da mislite na njega, barem onaj delić sekunde dok čitate njegov status. Jer taj lajk ima više značenja: Drž’ se. Uz tebe smo. Čuvaj se. Žao mi je što ti se to dogodilo! Moglo je biti i gore. Srećno!

2. “Slažem se” lajk.
Lajk slaganja, poznatiji kao “Slažem se s tvojim mišljenjem. Samim tim nema potrebe da pišem sličan komentar, stoga ti dajem lajk.” Što više lajkova, to više osoba koje jednako razmišljaju. Najčešće vidljiv tokom žustrih rasprava.

3. Gospodine, vaš post je tako genijalan, imate moj lajk.
Ovaj se lajk daruje samo u posebnim situacijama. U trenutku kada nas nešto toliko oduševi da bismo stisnuli lajk i dva puta da to ne bi poništilo prvobitnu radnju.

4. Lajk jer me zanima odgovor na tvoje pitanje i dajem do znanja da pratim situaciju.
Ovo se najčešće događa kod provokativnih pitanja. Subjekt bi možda i sam postavio škakljivo pitanje, ali se nije usudio. Sličan “slažem se” lajku.

5. Lajk zato što jesi.
Ovde se sadržaj stavlja u drugi plan, u prvom je osoba koja je postavila sadržaj. Ta osoba je u subjektovim očima kul. tako da će lajkovati sadržaj koji bi možda bio manje lajkovan da ga je postavila druga osoba. Subjekt time možda podsvesno želi da i drugi vide da kako prati nekoga ko je kul. Ponekad ćete videti da lajk stiže brže nego što je fizički moguće proučiti sadržaj i proceniti zaslužuje li palac gore ili ne.

6. Slučajni lajk.
Najčešće se događa na mobilnoj verziji društvene mreže, posebno ako mobilni uređaj ima ekran osetljiv na dodir. Nezgodan je u slučaju kada subjekt “kopa” po nečijoj virtualnoj prošlosti i nehotice lajkuje sadržaj star više od godinu dana.

7. Razgaljeni lajk.
Najčešće dolazi u množini i to nakon nekolicine čašica sa određenim postotkom alkohola. Vreme nastanka: Između jedan i tri sata ujutro. Subjekt dolazi kući, otvara omiljenu društvenu mrežu i nemilice deli lajkove jer su mu svi dragi.

8. “Ovo me nasmejalo” lajk.
Pročitali ste šalu ili dogodovštinu i pukli ste od smeha brže nego što biste to inače učinili. Takav status ili komentar zaslužuje lajk, ali nije toliko urnebesan da biste kao komentar uneli: Hahaha ili LOL.

9. “Tu sam” lajk.
Subjekt pokušava podsetiti nekoga na nešto svojim lajkom, koji možda i nema veze sa originalnom temom sadržaja. Doduše, subjekt neće uperiti prstom u sebe, ali će dići palac gore. Lajk u ovom slučaju označava: Nismo nikada dogovorili onu kafu ili nisi mi odgovorio/la na sms, a vidim da si na društvenim mrežama. Nezgodan lajk za kreatora sadržaja.

10. “Sviđa mi se”lajk.
Ono što bi lajk u suštini trebao i biti, označavanje da vam se nešto sviđa. Funkcionise vrlo jednostavno: Vidite da vam se nešto sviđa i stisnete ikonicu palca okrenutog prema gore. Osećate se poput nekog rimskog cara. Da bi pojačali efekat, pojedini subjekti u mesto za komentar upisuju: simbole (y) ili čak celu rečenicu: 'Sviđa mi se.'

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu