Da do 2030. godine nijedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nesrećama - iKragujevac


Vesti

Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici je velika šansa za unapređenje bezbednosti na celoj teritoriji Srbije, ocenio je na 19. Međunarodnoj konferenciji, Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ koja je održana na Zlatiboru prisustvovalo je oko 350 učesnika od kojih je više od 50 bilo iz inostranstva.

Zakon o bezbednosti saobraćaja je predvideo lokalne samouprave kao nosioce aktivnosti, kao nekoga ko može da prepozna šta su lokalni problemi i dao im mogućnost da na svojoj teritoriji unapređuju bezbednost.

Opredeljena su sredstva, objavljen je javni poziv za finansiranje bezbednosti i lokalne samouprave su inicirale svoje programe na osnovu analiza i toga šta su njihovi problemi, kaže Stamatović.

Dodaje da se na konkurs javilo 136 lokalnih samouprava i naglašava da je bitno da svi zajedno rade na dostizanju nacionalnih ciljeva.

Jedan od njih je da do 2030. godine nijedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nesrećama.

Cilj je i da se dođe do svesti svakog građanina Srbije, da se ukaže na rizike u saobraćaju, a da se značajno unapređenje bezbednosti očekuje od mere izmene zakona koja predviđa da je moguće oduzeti vozilo nesavesnom vozaču, te da su od početka primene mere privremeno oduzeta 92 vozila.

Profesor Saobraćanog fakulteta u Beogradu, Krsto Lipovac je rekao da je Srbija je u prethodnih 20 godina napredovala u pogledu bezbednosti saobraćaja, da je smanjen broj poginulih, kao i rizici u saobraćaju, ali je taj napredak ipak sporiji nego u zemljama Evropske unije.

Prioriteti, prema profesoru Lipovcu, su upisani u Strategiji do 2030. godine, a to je da se bude u korak sa 10 najbezbednijih zemalja Evropske Unije, da se prepolovi broj smrtno stradalih i teško povređenih, a da se potpuno eliminiše stradanje dece.

Konferencija je bila i prilika da se predstave najznačajnije aktivnosti iz druge Strategije bezbednosti saobraćaja i Akcionog plana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu