Usvojen budžet grada Kragujevca za 2024. godinu - iKragujevac


Vesti

Na drugoj sednici sazvanoj po hitnom postupku odbornici Skupštine grada su, posle višečasovne rasprave, usvojili budžet grada Kragujevca za 2024. godinu koji iznosi 11.956.000.000,00 dinara i za 790 miliona dinara, odnosno oko sedam posto, veći je od budžeta za 2023. godinu.

Ukupna prihodna strana sastoji se iz prenetih sredstava od 385.000.000,00 dinara, što je bilo stanje na računu Grada na početku ove godine, kao i ukupno planiranih prihoda i primanja u iznosu od 11.570.000.000,00 dinara. Uvećanje se, rekao je prof. Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije, zasniva na zdravim osnovama i posledica je uspešnog rada kragujevačke privrede. Porez na dohodak i dobit, računajući i porez na zarade,uvećanisu za devet posto u odnosu na prošlu godinu, imajući u vidu uvećanje plata u javnom i privatnom sektoru. Porez na imovinu nije planiran u značajno većem iznosu jer nisu povećavani poreski nameti prema građanima u ovoj u odnosu na prošlu godinu, a blagi rast od tri posto ostvariće se efikasnijim radom Uprave za poreze.

Budžet je uravnotežen, dodao je Stanišić, jer je i rashodna strana planirana u jednakoj meri, a čine je iznuđeni rashodi od rasta stalnih troškova, troškova energenata, komunalnih usluga, grejanja, materijala i drugo.

Za investiciona ulaganja budžet predviđa 1.800.000.000,00 dinara. Veća ulaganja predviđena su za komunalnu delatnost, poljoprivredu i ruralni razvoj, a Grad je opredelio i veće subvencije za mere energetske tranzicije u domaćinstvima i sada iznose 87 miliona dinara na godišnjem nivou, u odnosu na početnih deset pre dve godine.

Za kapitalne projekte za 2024. godinu planirano je 1,2 milijarde dinara, a prof. Stanišić naveo je neke od najznačajnijih i najvećih: izolaciju i grejanje Muzeja „21. oktobar“, rekonstrukciju i investiciono održavanje objekata nekadašnje zgrade suda koji je prešao u gradsko vlasništvo, izgradnju dva objekta mesnih zajednica, Beloševac i Šumarice, dok je za putnu infrastrukturu, rekonstrukciju postojećih puteva i izgradnju novih budžetom predviđeno 435.000.000,00 dinara. Projekat od velike važnosti za naš grad je sanacija drumsko-pešačkog mosta u slobodnoj zoni Fiat automobila Srbije koji će omogućiti nesmetan rad Stelantisovoj fabrici. Povećan je iznos za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže. Budžetom je zatim predviđena izgradnja dva obdaništa, rekonstrukcija vrtića Kolibri, dalje uređenje kompleksa jezera Bubanj, a značajna investicija za sve nas je, naveo je Stanišić, projekat konačnog završetka matičnog objekta Gradskih tržnica. Za te namene u budžetu Grada Kragujevca za ovu godinu izdvojeno je 161 milion dinara.

Raduje što je budžet uvećan, što ne planira nova kreditna zaduženja i što je predviđen suficit od 166.000.000,00, zaključio je Stanišić.

Ocenivši današnju raspravu konstruktivnom, gradonačelnik Nikola Dašić je rekao da je ponosan na rezultate u prethodne tri i po godine, a kada govorimo o budžetu treba znati odakle se krenulo. Situacija u kojoj se Kragujevac nalazio u jednom momentu zahtevala je da se potpuno podvuče crta. Obećanje dato u prethodnom mandatu da grad Kragujevac neće uzeti ni jedan jedini kredit je ispunjeno, zbog čega verujem da ćemo do kraja ovog mandata uspeti da održimo stabilan i razvojan budžet grada Kragujevca. Zahvalan sam na pomoći države i predsednika Republike i Vlade na svim investicijama u Kragujevcu, na najmodernijoj Palati pravde, Data centru, započetom projektu izgradnje Inovacionog distrikta koji je od velikog značaja za razvoj grada Kragujevca, a pre svega nauke kao pokretača tehnološkog i svakog drugog razvoja i sve druge završene projekte. Naša vizija je da u ovom mandatu uradimo još mnogo toga i vreme za to dolazi. Zahvaljujući tome što 2026. godine ističu krediti, grad Kragujevac staje na noge i sve manje će se oslanjati na prodaju zemšljišta na koju se uvek oslanjao, a sve više će se oslanjati na tekuće prihode, rekao je gradonačelnik Dašić, naglasivši da nas ovaj budžet vodi ka periodu u kome će Kragujevac biti kao i svi ostali gradovi u Evropi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu