„Fića se voli, ostalo se vozi” treći put na aranđelovačkim ulicama - iKragujevac


Vesti
Manifestacija „Fića se voli, ostalo se vozi” održana je treći put u organizaciji Turističke organizacije Aranđelovac i Udruženja ljubitelja „fića” iz Kragujevca duž glavne aranđelovačke ulice. Oko 60 vozila obojilo je glavnu gradsku ulicu i podsetilo na davno prošlo vreme kada je skoro svaka porodica imala ovog četvorotočkaša. Manifestacija u gradu pod Bukuljom prvi put je održana 2019. zaslugama Milinka Perića, koji je preminuo ove godine. Njegova supruga kaže da je on bio veliki ljubitelj ovog vozila, kao i cela njihova porodica i da danas deca nastavljaju tradiciju. U njihovom vlasništvu su tri „fiće”, a na „Fićijadu” su dovezli jednog iz 1978. godine s prerađenim motorom na 8.800 obrtaja i pet brzina, koga koriste samo za ovakve revijalne vožnje.

Tomislav i Jasna Radulović iz Čačka su prvi put na aranđelovačkoj „Fićijadi”. Došli su „zastavom 750” iz 1982. godine, koja je od ovog proleća u njihovom vlasništvu.

– Naučio sam da vozim na ovom automobilu, imali smo jednog ovakvog pa smo ga prodali, ali je ostala ljubav. „Fića” za mene ima dušu i drago mi je da ovde vidim ovoliko „fića” – kaže Tomislav, čije je vozilo starije od njega godinu dana.

Vlasnik zelene „zastave 750” sa smederevskim tablicama je Aleksandar Marjanović. On živi u Italiji, ali kad boravi u domovini vozi samo „fiću”.

– Prvi put sam u Aranđelovcu, a ovo mi je druga ili treća „Fićijada”. Ovaj lepotan je kod mene već četiri godine i ispisnici smo (1981), a pored njega imam još jednog restauriranog „juga”. Moj otac je davno imao zelenog „fiću” koji je stajao pod lipom, a kod mene se ta ljubav probudila nekako odjednom. Pomoću „fiće” sam upoznao i suprugu, oženio se njom i te dve ljubavi i dalje traju – priča Aleksandar.

Najstariji primerak bio je iz 1964. godine, a stigao je iz Rače. Vlasnici ovih četvorotočkaša došli su iz svih krajeva Srbije – Kragujevca, Beograda, Topole, Šida, Valjeva, Mladenovca, Užica, Ćuprije, Požarevca, Šapca, ali i iz Bosne i Hercegovine. Bila je ovo lepa prilika da se podele iskustva, ostvare kontakti radi razmene delova, druženja i prepričavanja zgoda u kojima je glavnu ulogu imao ovaj automobil. Iz Aranđelovca konvoj „fića” produžio je do Garaša.

Proizvodnja „fića” počela je u „Zastavi” 18. oktobra 1955, kada je prvi model sišao s proizvodne trake, i trajala punih 30 godina do 18. novembra 1985, kada je crvena „zastava 750” napustila krug čuvene fabrike. Kragujevčani se još rado sećaju vremena kada se u pogonima radilo danonoćno u tri smene. Automobil nastao od italijanskog modela „topolino” iz 1936. godine, koji je konstruisao „Fijatov” inženjer Dante Gikosa, u nekadašnjoj SFRJ proglašen je za nacionalnu klasu, a tokom tri decenije proizvedeno je 923.487 primeraka koji ni po čemu nisu zaostajali za italijanskim modelima.

 

Izvor: Politika

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu