Kragujevčanin pomera granice: U Americi trči 77 MARATONA ZA 77 DANA - iKragujevac


Vesti

Slabovidi Kragujevčanin Goran Nikolić (50) nastavlja da pomera svoje granice. Napisao knjigu i snimio film "Maratonac" za osobe sa invaliditetom.

U Ginisovu knjigu rekorda, slabovidi maratonac Goran Nikolić (50) iz Kragujevca ušao je pre dve godine, kada je za 55 dana istrčao 55 maratona na humanitarnom pohodu dugom 2.377 kilometara. Za cilj je imao da promoviše prava osoba sa invaliditetom i pomogne opremanju Regionalnog centra za sport i rekreaciju OSI "Iskra", na čijem je čelu.

Nije, međutim, sanjao da će njegovo neumorno trčanje postati inspiracija mnogima na stazama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori. Nakon dolaska na konačan cilj, počeo je da piše knjigu, a rodila se i ideja o autobiografskom filmu, koji je s uspehom ove nedelje promovisan u Kruševcu. Naredne godine, sprema novi poduhvat.

- "Iskra" je postala omiljeno mesto za sportiste sa invaliditetom, ali nam nedostaje adekvatna mini-hala za kolektivne paraolimpijske sportove - otkriva, za "Novosti", maratonac Goran Nikolić. - Postigli smo dogovor sa Bogoslovijom u Kragujevcu i klubom malog fudbala Ekonomac da dovršimo njihovu započetu salu, a sredstva ćemo prikupiti tako što ću probati da istrčim 77 maratona za 77 dana!

Ovoga puta, neustrašivi Goran trčaće u Americi i očekuje podršku brojne srpske dijaspore preko okeana. Startuje 15. aprila, a do tada, očekuju ga treninzi i nove promocije. Ispostavilo se, priznaje, da knjiga, koju je priredio Aleksandar Bojić i film režisera Marka Novakovića, kao i maratonski poduhvat motivišu i slepe i one koji vide. Čitaocima i gledaocima Goran je poverio i priče iz detinjstva, koje je proveo između Kosmaja i Bukulje.

Goran Nikolić za sobom ima impresivnu karijeru sportiste. Bio je član nacionalnog biciklističkog tima Srbije na dva svetska prvenstva i više regionalnih takmičenja. Istrčao je oko 40 maratona. Osnivač je Paraolimpijskog kluba i akademije "Junior", inicijator osnivanja Sportskog saveta slepih i slabovidih i Parabiciklističkog saveza Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu