Kragujevac dobio NOVU ŠKOLU - iKragujevac


Vesti

Spajanjem Politehničke i Druge tehničke škole, Kragujevac od 1. septembra dobija novu - Srednju stručnu školu.

 Procesom diriguje Vlada republike Srbije, a u prvoj fazi je, na nivou države, od 14 srednjih škola spajanjem dobijeno novih sedam. Deo zaposlenih postaće tehnološki višak.

Prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, spajanje je prvi u nizu koraka u racionalizaciji u srednjoškolskom sistemu u Srbiji. Odlukom Vlade o promenama mreže srednjih škola, gimnazije i srednje stručne škole gase u šest gradova, a umesto njih osnivaju se nove. Od 14 obrazovnih ustanova fomirano je sedam u Kragujevcu, Novoj Varoši, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu. Plan je da se ove i naredne godine ugasi 40 škola i od njih formira 20 novih, pišu nacionalni mediji.

Za vršioca dužnosti direktora nove škole u Kragujevcu postavljen je dosadašnji direktor Politehničke, Siniša Kojić. Novoosnovana škola imaće privremeni Školski odbor. Svi smerovi i broj đaka zadržani su.

U tom pogledu Kragujevac takođe deli sudbinu sa ostalim spojenim školama, jer racionalizacija i jeste vodeća ideja ovog procesa. Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za nacionalne medije da izmena mreže srednjih škola neće stvoriti tehnološke viškove među nastavnicima, već će višak biti neki direktori i sekretari škola. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu