JESEN PROĐE JA SE NE OŽENI: Narodna pesma koju sigurno znate nastala je po čuvenom neženji iz Kragujevca! (VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Pesmu "Jesen prođe ja se ne oženi" često čujemo na narodnim veseljima, a da li ste znali da je nastala po čuvenom neženji iz Kragujevca?

Jedna od najpoznatijih pesama "Jesen prođe ja se ne oženi" inspirisana je jednim neobičnm događajem. Zapisana je parčetom cigle, na tarabi rodne kuće Dragiše Nedovića, narodnog pesnika, kompozitora i tekstopisaca.

Naime, u Kragujevcu je u naselju Mala Vaga, pedesetih godina živeo izvesni Rade. Rade je bio lep momak, ali nekako već je zagazio u četrdesetu. Tih šezdesetih godina prošlog veka to je bio nesvakidašnji slučaj. I svi su navaljivali da se Rade oženi, a on s valjda baš zbog tog navaljivanja porodice i okoline zainatio i bežao od ženidbe glavom bez obzira.

Vremenom priča o đuvegiji se pročula Čaršijom i niko ga više nije pozdravljao sa "Dobar dan" već "Kad ćeš da se ženiš?".

Počeli su i da se šale sa Radetom, znajući da ga pitanje nervira.

Tako je jednog prolećnog jutra prolazio pored Nedovićeve kuće. Dragiša, i sam šeret, brže bolje uvidevši Radeta kako žuri, zalaktljen na ogradu povikao je, da se čuje niz ulicu.

"Rade, aman više kada ćeš da se ženiš?"

"Na jesen Dragiša, na jesen", odgovorio je Rade.

U tom trenutku Nedović je uzeo parče crvene cigle i na drvenoj ogradi, nekoj vrsti tarabe zapisao stihove:

"Jesen dođe ja se ne oženi,
Često majka govorila meni
Sine Rade, devojaka dosta,
Ti mi sine ne oženjen osta".

Tako je pesma ušla među one besmrtne u Srbiji i Šumadiji. Maestralno ju je izveo Radiša Urošević koji ju je i proslavio.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu