Izložba slika i ikona Pokreta trećeg doba Srbije - iKragujevac


Vesti

U galeriji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, danas je otvorena izložba slika i ikona nastalih tokom Osme slikarske ikonopisačke kolonije Pokreta trećeg doba u Vrnjačkoj Banji prošle godine. Reč je o umetničkim delima slikara penzionera, koji su i dalje aktivni i učestvovali su na 10. Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture.

 

U prisustvu člana Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi Ratka Tomaševića i članova kragujevačkog udruženja penzionera, izložbu je otvorila dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Pokret trećeg doba Srbije na nacionalnom nivou okuplja naše najstarije sugrađane, promoviše zdrav i sretan život u starosti, čime u potpunosti ispunjava moto globalne strategiju zdravog starenja i ideju da život treba dodavati godinama a ne godine životu, rekla je dr Gordana Damnjanović. Kroz brojne i različite aktivnosti i Gradsko udruženje penzionera u Kragujevcu brine o zdravstvenom stanju i socijalnoj inkluziji najstarijih sugrađana, a organizovanjem slikarskih izložbi i drugih kulturno umetničkih događaja, brine i o njihovom duhovnom životu. Standard i uslovi života doveli su do produženja ljudskog života, ali na žalost, ističe Damnjanović, poštovanje i uvažavanje najstarijih nisu u paralelnoj meri pratili produžetak života. Zato je najvažnije da kroz podršku udruženjima i organizacijama civilnog društva, stvaramo jedno humano društvo i civilizovanu zajednicu, koja će omogućiti aktivan, kvalitetan i zdrav život u starosti.

Na izložbi, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Evropske unije i Crvenog krsta Srbije, a u okviru projekta “Socijalna inkluzija starih ljudi“, predstavljene se po dve slike šest umetnika trećeg doba iz Srbije i pet ikona ikonopisaca. Kragujevac je posle Prijepolja i Despotovca, treći grad u Srbiji gde se izložba organizuje a posle se seli u Sremske Karlovce, pa u Niš, najavio je direktor Pokreta trećeg doba Srbije Mihajlo Petkovski.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu