"OSUĐIVALI SU ME, NISU VEROVALI DA MI JE LOŠE": Kragujevčanka vodi tešku bitku kako bi očuvala zdravlje - iKragujevac


Vesti

Mnoge poznate ličnosti otvoreno su pričale o svojim bolestima, ali svojim vedrim stavom pokušavaju da prebrode sve teške trenutke i da svojim primerom pruže podršku svima koji poput njih prolaze kroz isto.

Glumica Sofija Rajović (29) skoro dve godine bori se s metaboličkim poremećajem poznatim kao insulinska rezistencija, stanjem koje obično prethodi dijabetesu tipa 2. Prve simptome osetila je dok je 2015. boravila u Americi, kad se za samo 23 dana ugojila dvanaest kilograma.

"Većina ljudi iz mog okruženja me je osuđivala, svi prijatelji su mislili da sam tamo mnogo jela brzu hranu. Ni doktori kojima sam se obratila po povratku u Beograd nisu potpuno verovali u to što im govorim, da nisam drastično promenila ishranu, i bili su ubeđeni da imam poremećaj štitne žlezde. Nisam osećala nikakve simptome, samo mi se javljala pojačana želja za slatkišima. Ali njih čitav život volim i nisam mogla ni da pretpostavim da je to zapravo signal da sa mnom nešto nije u redu".

Sofija je posle konsultacija s lekarima odlučila da drži dijetu, ali ona nije donela željeni rezultat. Uspevala bi da, dok je na posebnom režimu ishrane, skine dva-tri kilograma, međutim, oni bi se brzo vraćali.

"Bila sam zbunjena, sve to mi je izgledalo vrlo čudno. Moj otac Svetislav, koji je bio lekar, ceo život mi je govorio: “Vreme je najbolji lek”. Nisam odustajala i na kraju sam došla kod jednog doktora koji je predložio da prekontrolišem šećer i uradim test opterećenja. Rezultati su pokazali da imam insulinsku rezistenciju, odnosno povišen šećer. Moj insulin nije reagovao kako treba kad unosim hranu. Umesto da ta hrana ode u ćelije kao snaga, taložila se sa strane. Zbog toga većina osoba s tim poremećajem ima i problem s oticanjem, praktično se budi s nekoliko kilograma viška, što može da bude dramatično, posebno ako se bavite javnim poslom kao ja", ispričala je Sofija u jednom intervjuu. Ona je danas na terapiji s lekovima.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu