IZGOREĆEMO: Ovo leto biće PAKLENO, a evo koje su POSLEDICE toplotnog talasa! - iKragujevac


Vesti

Meteorolozi su upozorili da nas posle tropskog proleća čeka jedno od deset najtoplijih leta u istoriji. Iako kalendarski gledano leto još uvek nije stiglo, u našoj zemlji su do sada registrovana četiri toplotna talasa. 

Jasminka Smailagić, načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ rekla je da se i tokom jula i avgusta očekuje pojava toplotnih talasa. Prema procenama meteorologa, leto će biti sušno, a padavine će biti ispod proseka. Možemo očekivati između 18 i 28 dana sa kišom, dok će na planinama taj broj iznositi do 36 dana,  kazala je Smailagićeva. Ovo su najveće opasnosti koje vrebaju zbog ekstremno visokih temperatura. Više cene žitarica, mleka, stočne hrane, ali i prodaja stoke po znatno nižim cenama, posledice su koje nas očekuju zbog visokih temperatura. „Suša neće uticati na ono što je zasađeno u jesen. Međutim, ukoliko ne bude ozbiljnijih kiša, kukuruz, šećerna repa i soja će imati problema”, upozorava agroekonomski analitičar Milan Prostran. Sa lošim prinosima sledi skok cena žitarica, što podiže i cenu stočne hrane, pa će stočari imati velikih ekonomskih problema, kaže veterinar dr Čedomir Janković. On dodaje da zbog visokih temperatura krave mogu davati i do 30 odsto mleka manje, pa bi i mleku cena mogla da skoči.

Nažalost, česte su vesti o tome da se neko udavio tokom kupanja u moru, reci, bazenu... Previše zagrejan organizam ili pak skok u vodu u alkoholisanom stanju ili punog stomaka, mogu biti pogubni, upozoravaju stručnjaci. Kada su visoke temperature, u vodu je potrebno ulaziti polako. Ukoliko se naglo uskoči u hladniju vodu, može doći do grčenja mišića, sužavanja krvnih sudova i na kraju do infarkta, i to dok ste u vodi, što je veoma opasno.

Indeksi UV zračenja u našoj zemlji su, prema podacima RHMZ, u kategoriji visokih i kreću se od šest do sedam. Stručnjaci upozoravaju da dugo izlaganje suncu između 10 i 17 sati može izazvati rak i ubrzano starenje kože, ali i kataraktu oka i slabljenje imuniteta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu