Sanacija Prve kragujevačke gimnazije - iKragujevac


Vesti

Radovi na sanaciji posledica požara koji se početkom godine dogodio u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, počeće nakon sprovođenja postupka javne nabavke, koji bi uskoro trebalo da bude završen.

Vrednost radova, prema projektnoj dokumentaciji, procenjena je na oko 22 miliona dinara.

Novac su obezbedili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grad Kragujevac, a deo sredstava donirala su pravna i fizička lica.

U požaru koji se u noći između 3. i 4. januara dogodio u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji izgorele su četiri kancelarije i jedna učionica.

Zahvaljujući brzoj reakciji Vatrogasno-spasilačke brigade sprečeno je širenje vatrene stihije na druge delove škole, a uz pomoć bivših i sadašnjih učenika i profesora, kao i gradskih komunalnih preduzeća, prostorije zahvaćene požarom su raščišćenje i dovedene u pristojno stanje.

Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, navodi daje postupak javne nabavke u toku: „odmah po događaju su, posle raščišćavanja, i pripreme škole za odvijanje nastave, krenule aktivnosti oko izrade projekata i prilagođavanja onih naših postojećih projekata novonataloj situaciji.

Postupak nije bio baš jednostavan kako sam recimo ja očekivala, tako da prvo smo završili to sa projektima, onda je usledio u sektoru za investicije postupak odobravanja projekta.

Sredstva su, ono što je nabitnije odobrena, tako da uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, grada Kragujevca i onih donacija koje smo mi prihvatili prišli smo izradi tenderske dokumentacije tako da je taj postupak u toku i po završenom tenredu nadam se da ćemo ubrzano krenuti sa radovima.“

Vrednost radova, prema projektnoj dokumentaciji, procenjena je na oko 22 miliona dinara.

Novac su obezbedili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grad Kragujevac, a deo sredstava potiče iz donacija pravnih i fizičkih lica.

„Ono što je jako bitno za nas kao školu je da se nastava redovno odvija i ne samo nastava nego i sve ostale nastavne aktivnosti, odnosno sva takmičenja, Festival nauke, Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije, tako da zaista tu nemamo problema pa se nadam kada se završi ovaj tender da ćemo tokom leta sve radove i završiti“, navodi Slavica Marković.

Duhovna šteta koju je vatrena stihija nanela Prvoj kragujevačkoj gimnaziji nikada neće moći da bude nadokađena.

U požaru su izgorele vredne knjige, slike i nameštaj s kraja 19 veka.

Prva kragujevačka gimnazija je škola od nacionalnog značaja i pod zaštitom je države kao spomenik kulture prvog stepena. Ove godine proslavlja 185 godina postojanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu