Strogi DRES KOD u Gradskog upravi u Kragujevcu: Ko ne poštuje pravila, preti mu OTKAZ! - iKragujevac


Vesti

Od 1. decembra sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji treba da imaju kodeks ponašanja službenika i nameštenika.

Kodeks o ponašanju, i ophođenju prema strankama samo je deo novina Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicma lokalne samouprave.

Zakonski rok za donošenje Kodeksa je godinu dana. Grad Kragujevac je jedan od gradova kod kojih je ova obaveza već na snazi.

Ovako treba da bude obučen službenik za šalterom Gradske uprave. Pored pristojnog izgleda, koji se podrazumeva, u kodeks ponašanja uvode se i pravila za obraćanje strankama. To znači da je, neljubazno ophođenje, tračarenje, javno izražavanje političkog stava i odugovlačenje odgovora zabranjeno za radnike lokalne samouprave.

Većina opština u našoj zemlji usvojila je kodeks ponašanja, koji do najsitnijih detalja, propisuje šta zaposleni treba, a šta ne sme da radi.

Ukoliko ih službenici ignorišu, preti im otkaz. Kodeks ponašanja službenika i nameštenika sadrži osnovne principe o ponašanju, njihovom odevanju, izgledu kancelarije. Opštom kulturom.

Kodeks ponašanja je opšti akt sa skupom pravila koja treba da pokažu kako treba da se ponašaju službenici i nameštenici u jedinicama lokalne samouprave, kako bi građani znali šta mogu da očekuju od njih.

Mnogi zaposleni imaju pogrešnu predstavu o svojoj radnoj ulozi i smatraju da su ulaskom u državnu službu dobili privilegije svojsvtvene navikama koje su pratile administraciju u starom sistemu koji je napušten pre više decenija.

Od tada i datiraju maniri i primeri u ponašanju pojedinih službenika, koji nipodoštavaju građane kada im se obraćaju. Od sada, takav pristup prema strankama više neće moći da se održava.

Dobra komunikacija građana i služebnika gradske uprave, praćena međusobnim poštovanjem od presudnog je značaja za efikasan rad, odnosno pravovremeno pružanje usluga strankama. To je samo jedan od razloga uvođenja Kodeksa.

Da bi sve novine zaživele autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave omogućen je rok od godinu dana.

Sa kodeksom ponašanja službenika i nameštenika građani se mogu upoznati na svim šalterima i sajtu Skupštine grada, kao i u mesnim kancelarijama.

Inače, u kragujevačkoj Gradskoj upravi i pre normativnog oblikovanja ovog akta, poštovao se Kodeks ponašanja.

Kako se odnose službenici na šalterima u Skupštini grada nepogrešivo su ocenili anketirani građani.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu