Uskoro otvaranje legata Nikole Koke Jankovića - iKragujevac


Vesti

Posetu Kragujevcu Mladen Šarčević ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iskoristio je da obiđe i dva gradilišta Centar izvrsnosti Univerziteta i legat Nikole Koke Jankovića.

Izgradnjom Centra Republika Srbija prvi put stvara uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana - na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač. Pored Banke za matične ćelije, tu će se nalaziti centri za istraživanje matičnih ćelija, farmaceutska i farmakološka, klinička i epidemiloška istraživanja i drugo. Objekat Centara izvrsnosti je površine do 11.500 kvadrata i gradi se iz sredstava kredita Evropske investicione banke u neposrednoj blizini zgrade Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Ukupna vrednost investicije za izgradnju i opremanje Centara izvrsnosti iznosi 14 miliona evra. Grad Kragujevac učestvuje u sufinansiranju izgradnje objekta u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara, a Univerzitet sa 25,5 miliona dinara.

Ministar Šarčević i gradonačelnik Radomir Nikolić sa saradnicima obišli su i legat akademika Nikole Koke Jankovića. Legat najznačajnijeg vajara, profesora beogradskog Univerziteta i redovonog člana SANU, počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu porostire se na 650 kvadratnih metara. U tom prostoru nalaziće se veoma bogata zaostavština - sva vajarska dela, umetnički i drugi predmeti koje je Nikola Koka Janković u martu 2012. godine poklonio Univerzitetu i rodnom gradu.

Vrednost radova je 90 miliona dinara, a sredstva su obezbedili grad Kragujevac i Ministarstvo privrede.

Objekat je tehnički primljen tako da se otvaranje legata očekuje u najskorije vreme.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu