Vesti

Učenička kompanija iz Prve kragujevačke gimnazije osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, saopšteno je danas iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom posebnih ramova za košnice sa senzorima koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelaru omogućavaju konstantan uvid u stanje svoje pčelinje zajednice.

Pet kragujevačkih srednjoškolaca i njihova nastavnica-mentorka će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu, na kome će učestvovati još 35 zemalja.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija iz Gimnazije Bora Stanković u Nišu, sa specifičnim proizvodom od "pametne mase" koja razvija finu motoriku kod dece. Treće mesto pripalo je učenicima kompanije Školskog centra Nikola Tesla u Vršcu, koji koriste otpad iz procesa prerade grožđa radi proizvodnje i prodaje organskog đubriva.

Specijalnu nagradu za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija dobili su učenici kompanije iz Srednje škole Sveti Ahilije u Arilju, koji izrađuju sisteme za automatske navodnjavanje.

Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Srbije Godina preduzetništva koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg nastavnika godine koju je osvojio Bratislav Vasić iz Ekonomske škole u Nišu.

(Kurir)

Pratite iKragujevac na VIBERU:
http://chats.viber.com/ikragujevac