Za programe Narodne i Đačke kuhinje 37 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Potpisivanjem ugovora o realizaciji dva programa, Narodne kuhinje i Đačke kuhinje, nastavljena je saradnja grada Kragujevca i Gradske organizacije Crvenog krsta. Vrednost ugovora je 37 344 000 dinara, od čega je 19 344 000 dinara predviđeno za program “Narodne kuhinje“ koji podrazumeva topli obrok za 850 korisnika i 18 miliona dinara za program “Đačke kuhinje“ kojim se obezbeđuje 3000 đačkih užina dnevno.

- Ove godine smo izašli u susret potrebama korisnika u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Gradskom organizacijom Crvenog krsta i predvideli povećanje broja korisnika sa 770 na 850. Imali ste priliku da vidite i novu opremu koja je stigla za kuhinju Crvenog krsta od Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Oprema sadrži kipere, nove kazane za kuvanje, tako da je sada umnogome olakšan i unapređen rad u Narodnoj kuhinji. Kragujevac ima i lepu priču vezano za distribuciju viškova hrane na seoskom području, u okviru koje je prošle godine podeljeno oko 14 000 obroka. Kada je reč o gradskom području, tu je angažovano oko 40 volontera koji dostavljaju hranu teško pokretnim i nepokretnim korisnicima koji ne mogu da dođu do punktova na kojima se deli hrana - kaže dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Inače, grad Kragujevac je zaključio novi ugovor sa GO Crvenog krsta bez prenetih obaveza iz prethodne godine, čime je prekinuta dugogodišnja praksa prenošenja dugovanja u oblasti socijalne zaštite.

- Zahvalni smo predstavnicima grada jer su na osnovu argumenata koje smo im izneli u saradnji sa Centrom za socijalni rad prihvatili povećanje broja obroka. U ovom trenutku smo postigli i nešto što je od izuzetnog značaja za najugroženije koji ne mogu da dođu do punktova Narodne kuhinje, a to je dostavljanje hrane u čemu nam pomažu naši volonteri, a zajedno sa gradom i Centrom za socijalni rad jednom mesečno delimo pakete pomoći koji sadrže dugotrajne namirnice i sredstva za higijenu - kaže sekretar Crvenog krsta, Nevenka Bogdanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu